Még az orvosok is teljesen ledöbbentek: ez a baj az energiaitallal

Káros a fiatalok egészségére az energiaital fogyasztása- állapította meg az ÁNTSZ, ahol tavaly novembere óta gyűjtötték az ital fogyasztásával kapcsolatos adatokat.

 

Az egy évig tartó vizsgálatból világosan kiderül, hogy több mint 232 fiatal lett rosszul a túlzásba vitt energiaital fogyasztása miatt. Továbbá minden második esetben kórházi ellátásra volt szükség.  Más esetben maradandó károsodást okozott az ital fogyasztása, egy fiatal pedig meghalt. A koffeinben gazdag ital elsősorban a szívet és az érrendszert támadja, ugyanis a pulzusszámot és a vérnyomást is emeli. Mindez főként a még fejlődésben lévő gyerekek szervezetére veszélyes, a túladagolás pedig halálhoz is vezethet.

 

A vizsgálat szerint 4-ből 3 esetben 18 éven aluli gyerek lett rosszul, de voltak köztük 8-10 éves gyermekek is. Az hogy ki mekkora mennyiségtől lesz rosszul nem lehet előre tudni. Akadt olyan, akinél már két deci elfogyasztása után jelentkeztek problémák, de volt olyan, aki három litert is fogyasztott belőle.

 

Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház toxikológusa azt mondja, a legnagyobb probléma, hogy az energiaitalok többféle koffeint is tartalmaznak. Szerinte nem azzal van a gond, hogy léteznek energiaitalok, hanem, hogy nem megfelelően használjuk őket. Sokan azért fogyasztják ezeket az italokat, hogy másnap ébren tartsa őket. Azonban a rengeteg koffeinbevitel miatt a szervezet mindenképpen elfárad, az idő előre haladtával pedig még fáradtabb lesz- tette hozzá a szakember.

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.