Gázai hadművelet – Az Európai Unió az erőszak azonnali beszüntetésére szólít fel

Mély aggodalmának adott hangot, és minden támadás azonnali beszüntetésére szólított fel minden harcoló felet a Gázai övezetben kialakult helyzettel kapcsolatban az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa – áll a tárcavezetők által hétfőn kiadott úgynevezett végkövetkeztetésben.

 

“Minden támadást azonnal abba kell hagyni, mert ezek semmivel sem indokolható szenvedést okoznak ártatlan civileknek” – áll a dokumentumban, amely elismeri Izrael jogát, hogy megvédje magát a rakétatámadásoktól, de felszólítja a zsidó államot, hogy arányosan válaszoljon a támadásokra, és minden esetben biztosítsa a palesztin civil lakosság védelmét.

A dokumentumban az uniós külügyminiszterek “erőteljesen elítélik” a Gázai övezetből Izrael ellen indított rakétatámadásokat, amelyekkel a Hamásznak és más fegyveres csoportoknak azonnal fel kell hagyniuk – fogalmaznak a tárcavezetők.

“Semmi sem magyarázhatja, hogy szándékosan ártatlan civileket vegyenek célba” – szögezi le az Európai Unió külügyminiszteri tanácsa, amely felszólítja a feleket, hogy tartsák tiszteletben a humanitárius jogot.

A külügyminiszterek úgy érvelnek, hogy egy olyan időszakban, amikor a térség amúgy is rendkívül instabil, mindenkinek az érdeke az volna, hogy az erőszak azonnal véget érjen. Álláspontjuk szerint a jelenlegi helyzet is rámutat annak égető szükségességére, hogy közelebbivé váljon az izraeli-palesztin konfliktust – két állam létrejöttével – lezárni hivatott megoldás, amely mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy békében és biztonságban élhessenek egymás mellett.

A tanácsban folyó egyeztetéseket ismerő uniós forrás az MTI-nek elárulta: a tagállamok minél hamarabb fegyvernyugvást szeretnének a térségben, és szeretnék elkerülni, hogy Izrael szárazföldi akciót is indítson a Gázai övezetben. Ezzel kapcsolatban a név nélkül nyilatkozó forrás megjegyezte, hogy a tanácsban a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökének kezdeményezése is szóba került, amellyel Mahmúd Abbász azt szeretné elérni: az ENSZ Közgyűlése november végén szavazza meg, hogy a palesztin hatóság a jövőben magasabb szinten, “megfigyelő államként”, vagyis mint szuverén ország vehessen részt az ENSZ munkájában. Ezt Izrael és legszorosabb szövetségese, a Biztonsági Tanácsban vétóval rendelkező Egyesült Államok hevesen ellenzi, de a Közgyűlés 193 tagállamának többsége – ahol egyetlen országnak sincs vétójoga – várhatóan támogatni fogja.

A tanácsban az uniós forrás szerint a tagállamok úgy látták, hogy a jelenlegi háborús helyzetben mindkét oldal mérsékeltjei háttérbe szorulnak, ezért várhatóan Mahmúd Abbász ragaszkodni fog a november 29-i szavazás megtartásához. A brüsszeli forrás szerint az uniós külügyminiszterek többsége egyetértett abban, hogy a szavazást el kellene halasztani. Ha viszont mégsem így lesz, akkor az a cél, hogy az uniós országok a lehető legnagyobb egységet mutassák.

“A tagállamok túlnyomó többsége azt mondta a britek, a franciák és a németek vezetésével, hogy ha már lesz szavazás, akkor próbáljunk meg egységes tartózkodást elérni” – világított rá a vitában elhangzottakra az MTI-nek nyilatkozó tisztségviselő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.