Megszakadt az összeköttetés a nemzetközi űrállomással

Építőmunkások szerdán véletlenül elvágták az orosz főváros észak-keleti részén azt a kommunikációs kábelt, amely az orosz űrközpont és a nemzetközi űrállomás közötti kapcsolatot biztosítja – jelentette a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió, beszámolva arról, hogy egy időre megszakadt az összeköttetés.

 

A televízió szerint a kommunikációs kapcsolat a Moszkva környékén lévő koroljovi irányító központ és az űrállomás orosz modulja között “veszett el”. Az orosz űrkutatási hivatal szóvivője azonban nem sokkal a kábelszakadásról szóló hír bejelentését követően cáfolta ezt, azt állítva, hogy nem vesztették el a kapcsolatot.
 

Alekszej Kuznyecov azt hangoztatta, hogy az űrközpontban átszervezték az űrállomással és a különböző polgári célú berendezésekkel való kapcsolattartást, így azok működését a Solkovszkoje sosszén (Selyem sugárúton) történt műszaki hiba nem befolyásolta.
A szóvivő az állami hírtelevízió azon értesülését is cáfolta, hogy a kábel elszakítása miatt veszélybe került a nemzetközi űrállomásról távozni készülő legénység jövő hétfőre tervezett visszatérése. Közölte, hogy ellenőrzik a helyzetet, a tervek pedig nem változtak.
 

A Szojuz TMA-05M jelzésű űrhajó az űrállomás orosz szakaszának dokkjához csatlakozott és november 19-én Jurij Malencsenko orosz, Sunita Williams amerikai és Hoside Aki japán űrhajóst szállítja vissza a Földre.

 

MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.