Újraválasztották a képviselőház egyetlen magyar származású tagját az USA-ban

Újraválasztották kedden az amerikai képviselőház egyetlen magyar származású tagját, Andy Harrist.

 

A republikánus Harris Maryland 1-es választókörzetében a szavaztok 16,4 százalékának összesítése alapján fölényesen, 64,6:31,7 százalék arányban győzött demokrata ellenfelével, John LaFerlával szemben.
Harris eredeti demokrata kihívója, Wendy Rosen szeptemberben egy botrány miatt – állítólag 2008-ban Marylandben és Floridában is szavazott – visszalépésre kényszerült. A magyar származású politikus most azt a LaFerlát győzte le, aki a demokrata előválasztáson vereséget szenvedett Rosentől.
Az 55 éves Andy Harris apja Miskolcon volt altatóorvos, anyja, Galícia ukrajnai részéről származik. A képviselőnek három fivére van. Harris altatóorvos, ebben a minőségében, a haditengerészet kötelékében részt vett az első iraki háborúban. A 2010-es novemberi, félidős választások nagy republikánus hullámával került be a szövetségi képviselőházba új munkahelyek létrehozásának és a szövetségi költekezés visszafogásának jelszavával. Tom Lantos 2008-ban bekövetkezett halála után ő az egyetlen magyar származású honatya az amerikai törvényhozásban.
“Azt a konzervatív filozófiát vallom magaménak, amely szerintem a republikánus párt fősodrát jelenti” – vallotta politikai meggyőződéséről az MTI-nek 2011 márciusában adott interjújában a képviselő. Harris ellenezte a Barack Obama elnök által bevezetett egészségbiztosítási reformot, amely szerinte nagyobb állami beleszólást jelent, ami megítélése szerint csakúgy, mint a gazdaság legtöbb területén, nem vezet ahhoz, hogy az állampolgárok jobb terméket kapjanak.
A magyar kormány már azelőtt felvette vele a kapcsolatot, hogy a képviselő a most leköszönő, 112. kongresszusban letette a hivatali esküt. Andy Harris tagja az amerikai kongresszus magyar caucusának.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.