Különalku a román kormány és a nem magyar kisebbségek közt

Különalkut kötött a nem magyar kisebbségek parlamenti frakciója a Bukarestben kormányzó Szociál-liberális Szövetséggel (USL) a kisebbségi törvénytervezet egy szeletének elfogadásáról – értesült a Maszol.ro internetes lap.

 

A portál Varujan Pambuccian frakcióvezetővel készített interjút csütörtökön, s a kisebbségek frakcióvezetője kitérő választ adott arra, miben állna az alku. Pambuccian csak annyit mondott: “Olyan jelzéseket kaptunk az USL-től, hogy a törvény egy részét megszavaznák.”

A Maszol.ro (az Új Magyar Szó interneten megjelenő utódja) úgy tudja, a kisebbségek frakciója azt szeretné, ha a jelenlegi tervezetből kiemelnék a kisebbségi szervezetekkel és kormányzati hatóságokkal foglalkozó fejezeteket, s ezeket külön törvénybe foglalnák, a kisebbségi jogokra és kulturális autonómiára vonatkozó rész nélkül.

Romániában minden hivatalosan elismert nemzeti kisebbségnek hivatalból jár egy parlamenti képviselői hely. A könnyített eljárással mandátumhoz jutott kisebbségi képviselők saját frakciót alakítottak, amelynek jelenleg 16 tagja van. A magyarság érdekképviseletét ellátó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kedvezmény nélkül, az ötszázalékos parlamenti küszöböt átlépve került be a parlamentbe, és mindkét házban önálló frakciót alkot.

A kisebbségi frakció vezetője a Maszol.ro-nak elmondta, előrelépést szeretnének a kisebbség törvénytervezet ügyében, amely csaknem nyolc éve “hányódik” a parlamentben.

“Mi azt szeretnénk, ha a törvénynek legalább a nemzeti kisebbségek intézményi hátterére vonatkozó részét sikerülne a parlamentben megszavaztatni” – jelentette ki Pambuccian.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint a kisebbségek által javasolt törvény csupán a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának, illetve a kisebbségekkel foglalkozó kormányzati hatóságnak a jogköreit szabályozná. A jogszabály nem rendelkezne a nyelvi, oktatási és kulturális jogokról, a kulturális autonómiáról. „Ezért nem is úgy hívnák, hogy a kisebbségek jogállásáról szóló törvény” – magyarázta.

Tájékoztatása szerint az új hatóság átvenné a Markó Attila államtitkár vezette jelenlegi Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának jogköreit, ám nem a kormány, hanem a parlament fennhatósága alá tartozna. „Ez nagyobb stabilitást jelentene” – vélekedett Pambuccian.

Hangsúlyozta, hogy ezt az új törvényt is az RMDSZ-szel együttműködve szeretnék elfogadtatni. „Elismerem, hogy az RMDSZ-es kollégák nem lelkesednek az elképzeléseinkért, ők nem érnék be ennyivel” – fogalmazott a frakcióvezető.

Az RMDSZ-es Márton Árpád képviselő korábban úgy nyilatkozott: az RMDSZ megpróbálja megakadályozni, hogy a román képviselőház “kilúgozott” formában, kulturális autonómia nélkül fogadja el a kisebbségi törvényt.

A tervezetet a képviselőház plénuma kedden visszaküldte az emberi jogi szakbizottsághoz, mert a júniusban született szakjelentés létszámhiány miatt nem volt szabályos.

Márton Árpád szerint a bizottsági munkában az RMDSZ megpróbál támogatást szerezni egy elfogadható tervezet kialakításához, ha ez nem sikerül, akkor mindent megtesz a tervezet megakasztására.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.