Kövér László: Végre kell hajtani az európai emberi jogi bíróság vöröscsillag-ítéletét

A magyar hatóságoknak végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítéletet, amelyben kártérítési kötelezettséget írtak elő a vörös csillag használatának büntetőjogi szankcionálása miatt – erősítette meg újságírók előtt Kövér László csütörtökön Strasbourgban.

 

Az Országgyűlés elnöke előzőleg, az Európa Tanácshoz (ET) tartozó országok parlamenti elnökeinek konferenciáján elhangzott beszédében erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte az ítéletet.

Utóbb újságíróknak nyilatkozva azt mondta: ha ebből esetleg valakik üzletet csinálnának, akkor “nem nagyon lesz más megoldásunk, mint vagy vég nélkül kell fizetünk (…), vagy pedig felülvizsgáljuk az ide vonatkozó törvényhelyeket, és úgy, ahogy van, hatályon kívül helyezzük, kivesszük a büntető törvénykönyvből mind az egyik, mind a másik diktatúrára vonatkozó preventív szabályunkat”.

Kövér László hozzászólása azon eszmecsere során hangzott el, amelyet az Emberi Jogok Európai Bíróságának jövőjéről, illetve a nemzeti parlamenteknek e strasbourgi bírósági fórummal kapcsolatos szerepéről folytattak az ET-országok parlamenti elnökei. A magyar házelnök úgy vélekedett, hogy az ET égisze alatt működő európai emberi jogi bíróság az ítélettel kettős mércét alkalmazott, hiszen egymástól eltérő megítélést érvényesített az egyes önkényuralmi jelképek tekintetében.

Idézte Václav Havelnek – mint fogalmazott, a rendszerváltozás szimbolikus alakjává nemesült politikusnak -, azt a kijelentését, miszerint nincs különbség a horogkereszt és a sarló és kalapács között.

“Ha az európai emberi jogi bíróság olyan ítéleteket akar hozni, amit elfogadnak őszintén minden tagállamban, nem csupán kötelezettségként a nemzetközi egyezményhez való csatlakozás miatt, akkor erkölcsileg megalapozott döntéseket kell hoznia a jövőben” – mondta a házelnök az újságíróknak adott nyilatkozatában.

A téma tavasszal került ismét napirendre, miután – a magyar állam fellebbezésének elutasításával – jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróság ítélete a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének, Fratanolo Jánosnak az ügyében, és ez az államot 4000 euró kártérítés és 2400 euró perköltség megfizetésére kötelezte.

Az Országgyűlés júliusban határozatban is kinyilvánította, hogy nem ért egyet a strasbourgi bíróság ítéletével, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett. A parlament akkor döntött arról is, hogy a magyar államra kirótt kártérítést és perköltséget a pártok költségvetési támogatásából fizetik ki.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.