Félmeztelen fotók jelentek meg Vilmos herceg feleségéről

Jogi eljárást indított pénteken Vilmos herceg, a brit trón várományosa és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő egy francia pletykamagazin ellen, amely aznap fotókat közölt Vilmos félmeztelenül napozó hitveséről.

 

A képek akkor készültek, amikor Vilmos – II. Erzsébet királynő unokája – és Katalin nemrégiben az uralkodó néhai húga, Margit hercegnő fiának, Lord Linley franciaországi kastélyában nyaralt. A fotók némelyikén látszik, amint Katalin bikinifelsőjét levetve napozik az úszómedence mellett.

Vilmos – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban – és polgári származású felesége éppen délkelet-ázsiai körúton tartózkodik, és pénteken Kuala Lumpurban, Malajzia fővárosában szereztek tudomást a teleobjektívvel készített, meglehetősen elmosódott, de jól felismerhető fotók megjelenéséről.

A képeket a Closer című francia bulvármagazin hozta címplapján és négy belső oldalán.

A hercegi párt kísérő brit tudósítók pénteki beszámolói szerint Vilmost és Katalint mérhetetlenül felháborította a fotók közzététele. A hercegnő a pénteki hivatalos megjelenések során igyekezett szokásos formáját hozni, és mindenkire kedvesen mosolygott, Vilmost azonban komor, sőt feldúlt arckifejezéssel mutatták a Kuala Lumpur-i programokról sugárzott felvételek.

Károly herceg londoni hivatala, a Clarence House szóvivője pénteki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a francia magazin “groteszk és teljesen igazolhatatlan módon taposott bele” Vilmos és Katalin magánéletébe.

A Clarence House este bejelentette azt is, hogy az udvar jogi képviselőivel tartott konzultáció után a hercegi pár bírósági eljárást kezdeményezett a lap ellen, azon a címen, hogy a fotók közzétételével a magazin megsértette a hercegnő magánéleti jogait. A keresetet francia bíróságok tárgyalják majd.

A brit királyi család eddig mindössze egyszer indított jogi eljárást valamely sajtóorgánum ellen. Néhány éve Károly trónörökös a Daily Mail című konzervatív brit bulvárlapot idézte bíróság elé, amiért az újság részleteket közölt útinaplóiból.

Alig néhány hete Vilmos öccse, Harry herceg pucér fotói járták be a világhálót. Azok a képek Harry Las Vegas-i mulatozása során készültek, és megjelentek a legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun hasábjain is. Az udvar ugyan rosszallásának adott hangot, ebből az incidensből azonban inkább szenzáció, semmint botrány kerekedett, és a brit alattvalók is csak mulattak a dolgon, ismerve a botrányhős – jelenleg éppen az afganisztáni fronton szolgáló – katonaherceg hajlamát a hasonló kilengésekre.

A jövendő brit uralkodó félpucér feleségéről titokban készített fotók közzététele azonban egészen más ügy, és az udvar is sokkal komolyabban veszi, már csak azért is, mert Harry egy népes bulin meztelenkedett, és különösebben nem zavarta, hogy esetleg lefényképezik, Katalin hercegnő – polgári nevén Kate Middleton – azonban a nyilvánosságtól távol, magas kerítéssel körülvett kastélyban napozott, abban a hiszemben, hogy oda nem lát be senki.

Londonban a péntekihez hasonló esetek különösen súlyos megítélés alá esnek azóta, hogy Vilmos édesanyját, az 1997-ben Párizsban autóbaleset áldozatává vált Diana hercegnőt a szó szoros értelmében élete utolsó pillanatáig kíméletlenül hajszolták a bulvárfotósok.

A jövendő uralkodói pár magánéletét néhány héten belül másodszor dúlja fel hasonló incidens: július közepén egy ausztrál női magazin Vilmosról és Katalinról tavalyi nászútjuk során készült fotókat közölt.

Vilmos tavaly április 29-én esküdött örök hűséget kedvesének az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában, a Westminster apátságban.

Nászútjuk helyszínét azonban – éppen zavartalan együttlétüket biztosítandó – az udvar egészen hazaérkezésükig gyakorlatilag államtitokként kezelte, és csak az utazás után derült ki hivatalosan, hogy a hercegi pár a Seychelle-szigeteken töltött tíz napot.

Az udvar annak idején külön kérte, hogy a sajtó – amely a nagy titkolózás ellenére megneszelte a helyszínt – hagyja békén az újdonsült házaspárt a nászút idejére, az ausztrál Woman’s Day magazin azonban mégis lehozott tizenöt felvételt. Ezek némelyikén Katalin bikiniben, Vilmos pedig sortban volt látható, amint kézen fogva andalognak a tengerparton. Más képek tengeri fürdőzés közben ábrázolták a majdani királyt és hitvesét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.