Martonyi János: a magyar-örmény kapcsolatok rendbe tétele a feladat

A külügyminiszter szerint az azeri katonatiszt átadásának ügyében jelenleg az a legfontosabb, hogy a magyar-örmény kapcsolatok rendeződjenek.

Martonyi János a tárcája által szervezett csütörtöki háttérbeszélgetésen azt mondta: amit a miniszterelnök dönt, az a kormány döntése is, ezért a kormányfő és a kormány döntése között lényegében nincs különbség. Ezért Ramil Safarov átadásának ügyében sincs sok értelme arról vitatkozni, hogy a kormány vagy a miniszterelnök határozott – fogalmazott. Hozzátette: ettől még lehetnek viták a kormányban.

Mint mondta, az iratok megtekinthetők. Martonyi János azonban nem vesz részt a találgatásokban, hogy melyik minisztérium, államszerv milyen álláspontot képviselt az ügyben.

A politikus megismételte: semmilyen pénzügyi-gazdasági megállapodás nem állt a kiadatás hátterében.

Arról is beszélt, valóban kérte Svájc segítségét a magyar-örmény kapcsolatok rendezéséhez, de nem diplomáciai értelemben vett közvetítésről van szó, nem ezt kérte svájci kollégájától sem. Ugyanakkor megjegyezte: minden segítségnek örülnek az ügyben. Felajánlotta segítségét a magyarországi örmény közösség is – emlékeztetett.

Felidézte, a múlt hétvégi uniós informális tanácsülésen is kérte kollégái segítségét az ügy rendezéséhez. Azt tapasztalta, hogy általában megértik a helyzetet, tudják, hogy érzékeny ügyről van szó – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva a külügyminiszter kijelentette: lojális a kormányfőhöz és a kormányhoz, és nem mond le, mert az meglátása szerint nem szolgálná az ország érdekeit.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.