Líbiai merénylet – Elítélte a Külügyminisztérium a bengázi támadást

A Külügyminisztérium elítélte “a semmivel sem igazolható merényletet”, amely az Egyesült Államok bengázi főkonzulátusát érte kedden.

 

A tárca közleményében – amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez – kifejtették, a magyar kormány megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Bengáziban található amerikai képviseletet támadás érte, amelyben életét vesztette az Egyesült Államok líbiai nagykövete és három további állampolgára, akik a líbiai demokratikus átalakulás támogatásán dolgoztak.

A kormány és a magyarok nevében a Külügyminisztérium őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak és együttérzésüket a Bengáziban működő amerikai konzulátus munkatársainak.

Emlékeztettek, egy megállapodás keretében tavaly több hónapon keresztül Magyarország látta el az Egyesült Államok érdekeinek képviseletét az észak-afrikai országban. Magyarország osztozik az Egyesült Államokat ért veszteségben, és továbbra is elkötelezett a szövetségeseivel és a líbiai kormánnyal közösen követett célok, mindenekelőtt a stabil, demokratikus és békés Líbia megteremtése mellett – hangsúlyozták.

Christopher Stevens, az Egyesült Államok líbiai nagykövete is életét vesztette a kelet-líbiai Bengáziban lévő amerikai konzulátus elleni kedd esti támadásban. A misszióvezető mellett a konzulátus három másik amerikai munkatársa halt meg, miután szélsőséges iszlamista fegyveresek rakétatámadást hajtottak végre a képviselet ellen.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felszólította Mohamed Magarif líbiai államfőt, hogy tegyen meg mindent a Líbiában tartózkodó amerikaiak védelmére.

A támadást egyes jelentések összefüggésbe hozták az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójával, illetve a hírhedt Terry Jones floridai fundamentalista tiszteletesnek két évvel ezelőtt, az évfordulón kezdeményezett koránégető akciójával. A tiszteletes akkor a nemzetközi és amerikai tiltakozás hatására elállt tervétől, 2011 márciusában azonban mégis “pert ült” a muzulmánok szent könyve felett, és annak egy példányát elégette.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.