Mesterházy az Európa-ellenességről és populizmusról olasz lapinterjúban

A Mario Monti olasz kormányfő által veszélyesnek nevezett Európa-ellenességről és a magyarországi politikai helyzetről beszélt Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke a L’Unita című olasz baloldali napilapban hétfőn megjelent interjúban.

 

“Jól tette Mario Monti olasz miniszterelnök, hogy a populizmus veszélyére figyelmeztetett Európában. Ebben a tekintetben Magyarország sajnálatosan kiváltságos megfigyelési helyszínnek számít. Mivel hazámban a populizmus diktatúrává válik. Intézményesített diktatúrává” – mondta Mesterházy a L’Unitának, amely az “Itt Magyarországon a populizmus diktatúrává vált” címmel közölte az interjút.

Az MSZP elnöke Monti szombati kijelentéseire utalt. Az olasz kormányfő a cernóbbiói gazdasági fórumon beszélt az Európában terjedő populizmusról rendkívüli uniós csúcstalálkozót kezdeményezve az Európa-ellenesség témájáról.

A Mesterházy szavait idéző olasz baloldali napilap szerint Orbán Viktor, “Magyarország erős embere” számára Vlagyimir Putyin orosz elnök és Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő a “demokratikus példakép”.

A magyar kormányfő “leküzdendő fenyegetésként fogja fel, éli meg Európát. Európa (számára) ellenség és nem lehetőség a növekedésre” – fogalmazott Mesterházy hozzátéve, hogy ezt “a populizmust az európai progresszív erőknek közös stratégiával kell ellenezniük, egy olyan Európa-eszme megélésével, amely jövőt kínál a fiatal generációknak és megmutatja, miként lehet egyeztetni a növekedést a társadalmi igazsággal (…) Az országomat nézem és azt mondom, csak akkor tudjuk legyőzni a diktatúrává váló populizmust, ha nem maradunk egyedül”.

Mesterházy szerint a magyar populisták ideológiája “a fasiszta ideológiára emlékeztet, ezt veszi át”.

“Ha az európai válságnak van tanulsága, az az, hogy egyetlen egy országnak, még a legerősebbnek sem sikerülhet egyedül. Nem sikerül Németországnak, hogyan sikerülhetne Magyarországnak (…) Orbán ezt jól tudja, de cinikusan inkább a legostobább nacionalizmust lovagolja meg: a magyarok mindenki ellen” – hangoztatta Mesterházy a L’Unitában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.