Magyarország tiszteletben tartja Örményországot

Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait – áll a magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombaton kiadott, az MTI-nek megküldött közleményében.

 

Jelezték ugyanakkor, Magyarország az örmény fél diplomáciai kapcsolatokat érintő lépését sajnálatosnak tartja.

A közlés szerint Magyarország a 2004. február 19-e óta fogva tartott, Gurgen Margaryan örmény állampolgár megöléséért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár Azerbajdzsán részére történt átadásakor az elítélt személyek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján járt el.

A két tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartva, transzparens módon járt el az ügyben. “Magyarország minden állam vonatkozásában tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és nemzetközi partnereitől is ugyanezt várja el” – írták a közleményben.

A történtek előzménye, hogy Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban közölte: Örményország péntektől megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal, miután az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt, és büntetését eddig Magyarországon töltő azeri Ramil Sahib Safarov pénteken Azerbajdzsánba érkezett, és elnöki kegyelemmel azonnal kiszabadult.

Safarov a NATO békepartnerségi programja keretében Magyarországon tanult; 2004-ben megölte örmény katonatársát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. Ezért a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, és a Fővárosi Ítélőtábla 2007 februárjában jóváhagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

A KIM az MTI-vel pénteken azt közölte: Safarov Azerbajdzsánban folytatja büntetésének letöltését, ezért átszállították a kaukázusi országba.

Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt katonatisztet azonban Bakuba érkezése után Ilham Aliyev államfő rögtön kegyelemben részesítette.

 

 

Azeri külügyi szóvivő: jogszerű volt Safarov kiadatása

Az azerbajdzsáni külügyminisztérium szerint jogszerű volt Safarov kiadatása.

A külügyminisztérium szóvivője szombati nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy Ramil Safarov kiadatása nem ütközött nemzetközi jogi normákba. A kiadatás Azerbajdzsán és Magyarország kétoldalú ügye, amelyet a fennálló jogi kereteken belül rendeztek – mondta Elman Abdullajev szóvivő a trend azeri internetes hírportál jelentése szerint.

Safarovot pénteken adta ki Magyarország Azerbajdzsánnak. A férfit 2004-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Budapesten örmény katonatársa meggyilkolásáért. Kiadatását követően elnöki kegyelemben részesült. Az eset miatt Örményország felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

Az örmény elnök, Szerzs Szargszján kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő “hisztérikus nyilatkozatokról” beszélt, azok – mint fogalmazott – nem jelentenek mást, mint “show-t és populizmust”.

Örményország és Azerbajdzsán viszonya a kaukázusi Hegyi-Karabah terület feletti fennhatósággal kapcsolatos konfliktus miatt az 1980-as és 1990-es évek fordulója óta feszült. A területért az 1988 és 1994 között 30 ezer halálos áldozatot követelő háborút vívtak az örmények és az azeriek.
http://en.trend.az/news/politics/2060944.html

 

 

Azeri tisztviselő: az elnök személyes közbenjárása vezetett a kiadatáshoz

 

Ilham Aliyev elnök személyes közbenjárása miatt vált lehetővé, hogy Magyarország kiadja Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot – állította Fuad Alasgarov, az azeri elnöki hivatal rendvédelmi szervekkel való együttműködésért felelős osztályának vezetője a News.az azeri hírportálnak adott interjújában.

Alasgarov elmondta: a kiadatás az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as európai egyezmény alapján ment végbe. Az egyezményben foglaltakkal összhangban az azeri fél kapcsolatba lépett a magyar hatóságokkal, és intenzív tárgyalásokat folytattak Safarov hazaszállításáról.

Safarovot pénteken adta ki Magyarország Azerbajdzsánnak. A férfit 2004-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Budapesten örmény katonatársa meggyilkolásáért. Kiadatását követően elnöki kegyelemben részesült. Az eset miatt Örményország felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

Alasgarov azt hangoztatta, hogy a gyilkossági ügy a kezdetektől fogva átpolitizált volt, “az örmény lobbi súlyosan akadályozta” a kiadatást.

Elmondása szerint a kérdés kezelése azeri részről Aliyev azeri elnök személyes felügyelete alatt áll, aki “magas szintű tárgyalásokat” folytatott, illetve irányította a “szükséges lépéseket”. “A katona anyaföldre való hazatérése az államfő politikai elkötelezettségének és befolyásának köszönhető” – közölte.

A tisztviselő emellett arra panaszkodott, hogy Safarov ügyvédei szerint a magyar hatóságok eljárási szabálytalanságokat vétettek az ügyben. Állítása szerint az azeri katonától azt követelték, hogy oroszul tegyen tanúvallomást, első kihallgatásakor nem volt jelen ügyvédje, a vádiratot pedig török nyelven adták át neki.

Az elnöki kegyelmet illetően azt mondta Alasgarov, hogy az említett európai egyezmény alapján, illetve alkotmánya értelmében ehhez joga volt Azerbajdzsánnak.
http://news.az/articles/politics/67413
http://news.az/articles/politics/67376

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.