Ingatlan – Most érdemes családi házat vásárolni

A nemrégiben épült családi házak akár 30-40 százalékkal olcsóbban megvásárolhatók, mint amennyibe egy vadonatúj megépítése kerül, ami a családi házak piacát jellemző túlkínálat és alacsony árszint, illetve a folyamatosan emelkedő építési költségek következménye – közölte friss felmérésének eredményét az OTP Ingatlanpont, az OTP csoport ingatlan forgalmazó cége, az MTI-vel.

Az áresés egyik oka, hogy a kétezres évek fellendülésekor hitelre vásárolt, épített családi házak tulajdonosai közül sokan nem tudják fizetni a kölcsönt, így el kell adniuk a házat. A másik gyakori jelenség az, hogy sokan, akik korábban az agglomerációba költöztek, eladnák házukat, hogy városi lakásba költözzenek vissza.

A közlemény a KSH adataira hivatkozva rögzíti: az elmúlt 6 évben 26 százalékkal nőttek a lakásépítés költségei. Aki vásárol, az piaci árat fizet a családi házért, amely jóval alacsonyabb is lehet az előállítási költségnél. Vásárláskor ugyanis az árban szerepel a telek is, míg építés esetén a telket előbb meg kell vásárolni.

Példaként említi a közlemény, hogy vidéken a néhány éve 20 millió forintért felépített házat ma 10-15 millióért lehet csak eladni.
Az OTP értéktérkép adatai alapján 2008-ban 13 millió forint, tavaly pedig 14,4 millió forint volt egy átlagos családi ház ára. Figyelembe kell azonban azt is venni, hogy ma már csak a jobb módúak vásárolnak házat, ők pedig a jobb minőségű, nagyobb, drágább ingatlanokat keresik.

Jó üzlet a szoba-szálloda

Az egyszerű bérbeadásnál jóval több bevételt hoz a saját lakás szoba szállodaként való üzemeltetése, bár az azzal járó kiadások is magasabbak – közölte a Duna House (DH) ingatlan franchise hálózat az MTI-vel.

A többlet kiadások körébe tartozik a folyamatos hirdetés, valamint a lakás folyamatos takarítása, az ágyneműcsere, és mindaz, ami a szállodák üzemeltetésében is megjelenik.

Ezzel szemben áll a hagyományos bérbeadáshoz mért lényegesen nagyobb bevétel. Például egy 35-40 négyzetméteres Budapest-belvárosi rendkívül igényesen kialakított lakást egy hétre, két főnek 45 ezer forintért lehet kiadni. Ez egy havi hagyományos bérleti díjnak felel meg. A bérlet és a szállodakénti üzemeltetés közötti arány hasonló egy nagyobb, 80 négyzetméteres polgári lakás esetén is, ahol a heti bérleti díj – 4 fő esetén – általában 110 ezer forint – írta a Duna House.

A DH közleménye megjegyzi, hogy a piacon vannak egy-két – befektetési céllal vett – lakást bérbe adók, de akadnak több tucat lakással rendelkezők is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.