A mentők felkészülten várják az augusztus 20.-ai ünnepet

Az Országos Mentőszolgálat az augusztus 20-i fővárosi rendezvények egészségügyi biztosítására részletes mentési tervet dolgozott ki, felkészülten várják az ünnepet – közölte a mentőszolgálat szóvivője pénteken az MTI-vel.

 

Győrfi Pál kifejtette: a mentőegységek tevékenységét egy erre a célra létesített mentésirányítási központ hangolja össze. A budapesti rendezvények, az ünnepi tűzijáték résztvevőire a szokásos létszámon, a mentőkapacitáson felül 34 mentőegység (rohamkocsik, esetkocsik, két tömeges baleseti egység) személyzete vigyáz majd a Duna mindkét oldalán.

Ezen felül a mentők munkáját a Magyar Vöröskereszt önkéntesei is segítik majd, akik a tömegben előforduló rosszullét, sérülés esetén a náluk levő felszereléssel megkezdik az ellátást, és a helyszínre navigálják a mentőautót is.

A rendezvények helyszínein baleset vagy rosszullét esetén az érintettek a rendezőkhöz, vagy közvetlenül az elsősegélynyújtókhoz, mentőkhöz is fordulhatnak segítségért.

A mentők az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében arra kérik a lakosságot, hogy ünnepi programjaikat igazítsák az orvosmeteorológiai előrejelzésekhez, hőség esetén igyanak sok folyadékot, öltözzenek szellős, természetes anyagból készült ruhába. Esetlegesen előforduló viharos időben pedig lehetőleg ne fák alatt, hanem épületekben keressenek menedéket, s a terület elhagyásakor kövessék a biztonsági utasításokat – írta közleményében Győrfi Pál.

Mint ismeretes, hat évvel ezelőtt, 2006. augusztus 20-án, a budapesti tűzijáték ideje alatt kitört vihar következtében öt ember meghalt és sok százan megsérültek.

Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat Előrejelzési Főosztályának vezetője pénteken az MTI-nek azt mondta: az augusztus 20-i állami ünnepi rendezvények idején igazi kánikula, országszerte 32-35 fokos hőmérséklet várható, túlnyomóan derült lesz az idő, záport esetleg zivatart okozó hidegfront kedden súrolja az országot.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI megkeresésére korábban kifejtette: az augusztus 20-i rendezvények biztonságát az Operatív Törzs, illetve a Központi Bázis felügyeli a teljes ünnepi program ideje alatt. A Központi Bázishoz befutó információk legfontosabb eleme az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránkénti jelentése, illetve a várható veszélyt okozó időjárási jelenségekről szóló – jégeső, felhőszakadás, viharos széllel kísért zivatar – azonnali riasztás. Ezek bármelyike esetén a szervezők legalább 30 perccel a várható esemény előtt a Margit híd és az Erzsébet híd között elhelyezett hangosítók segítségével tájékoztatják a közönséget.

Emellett – az új médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság között létrejött együttműködési megállapodás értelmében – a veszélyhelyzetet jelző riasztások a médiaszolgáltatókon keresztül is eljutnak a lakossághoz – tették hozzá.

A rendezvények helyszínein ott lesznek a mentőautók, a tűzijáték idejére pedig betegellátó ambulanciákat is kitelepítenek. A helyszínt biztosító szakemberek a menekülési útvonalakat és a kiürítési pontokat szabadon fogják tartani a területek biztonságos kiürítése érdekében.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő az MTI-nek elmondta: augusztus 20-a a katasztrófavédelem számára kiemelt napnak számít, mivel az állami ünnepi rendezvények – különösen a hétfő esti tűzijáték – idején nagy tömeg biztonságát kell garantálniuk.

Kifejtette: az állami rendezvények közül három eseménynél – s vízi és a légi parádé, illetve a tűzijáték – a kinti helyszíni biztosításban is részt vesznek.

Az idén három uszályról és a Lánchídról lövik fel a tűzijátékot, a Citadelláról nem indítanak rakétákat. A katasztrófavédelemtől a legnagyobb számban a tűzijáték idején lesznek a helyszínen. Összesen 20 tűzoltójármű, köztük tűzoltóhajó, illetve autókon összesen 80 ember áll majd készenlétben. A tűzijáték idején a katasztrófavédelem kihelyezett egységei ott lesznek a többi között a kilövési helyeknél, vagyis a három uszályon és a Lánchídon, valamint a két hídfőnél, az Erzsébet híd és a Margit híd közötti rakpartokon, illetve a Parlamentnél is.

A katasztrófavédelem a rakpartokon kiürítési útvonalakat biztosít. Az embereket tájékozatják arról, hogy a tűzijáték végén – illetve rendkívüli helyzetben azonnal – merre tudják elhagyni a területet. A hangosbemondókon magyarul, angolul és németül is bemondják, hogyan lehet a leghatékonyabban, a legbiztonságosabban távozni a helyszínről.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.