Szemléletbeli különbség van az MSZP és a kormánypártok között az új Btk.-ról

A Fidesz szerint az új büntető törvénykönyvvel (Btk.) kapcsolatban továbbra is szemléletbeli különbség van az MSZP és a Fidesz-KDNP között: míg a szocialisták az enyhébb, a kormánypártok a szigorúbb büntetőpolitika mellett foglalnak állást.

 

Gulyás Gergely, a Fidesz képviselője az MTI-nek Bárándy Gergely MSZP-s politikus szavaira reagált, aki azt közölte, hogy pártja nem ért egyet a kormány büntetőpolitikájának irányával, ezért nemmel szavaznak hétfőn a parlamentben az új Btk.-ról szóló törvényjavaslatra, bár annak több új rendelkezését is jónak tartják. Indoklásul kifejtette, a szocialisták olyan kettős nyomvonalú büntetőpolitikát szorgalmaznak, amely a súlyos bűncselekményekkel és a visszaesőkkel szemben szigorúan lép fel, a kisebb bűntetteket először elkövetőkkel szemben viszont alternatív, nevelő hatású szankciókat alkalmaz. Arról is beszélt: az MSZP, ha kormányra kerül, az új – 2013. július 1-jétől hatályos – büntető törvénykönyv több mint kilencven százalékát változatlanul hagyja, mivel az nagyjából ilyen arányban megegyezik az eddigi kódexszel, megszüntetnék viszont az értelmetlen szigorításokat és a bírók mérlegelési szabadságát korlátozó rendelkezéseket.

Gulyás Gergely az MSZP-s képviselő szavaira reagálva azt mondta: örülnek annak, hogy az MSZP elismeri, a Btk.-ban egyes tényállások, illetve egyes jogintézmények szabályozása pontosabb, mint korábban volt, és annak is örülnek, hogy a szocialista párt a tervezet 90 százalékával egyetért. Csak az a kérdés, hogy ebben az esetben a végszavazáson miért nem támogatják a törvényt – vetette fel.

A fideszes politikus úgy értékelte: az a személetbeli különbség továbbra is fennáll, hogy míg az MSZP az enyhébb, a kormánypártok a szigorúbb büntetőpolitika mellett foglalnak állást.

Gulyás Gergely az új Btk. érdemének nevezte, hogy a jogos védelem tényállását szélesebb körben szabályozza az új alaptörvénnyel összhangban, valamint megőrzi, de a gyakorlati tapasztalatokra tekintettel pontosítja a három csapás jogintézményét. A kormánypárti képviselő kiemelte: a középmértékes büntetés továbbra sem sérti a bírák szabad mérlegelését, mivel a középmértéktől való eltérésre indokolási kötelezettség mellett lehetőség van.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.