Román sajtó: Nastase elítélése mérföldkő a román posztkommunizmusban

A román posztkommunista időszakban mérföldkőnek számít Adrian Nastase volt román miniszterelnök jogerős börtönbüntetése, az elmúlt két évtizedben kialakult gazdasági-politikai hatalmi rendszer először szenvedett vereséget – írta csütörtökön egybehangzóan a román sajtó.

A lapok emlékeztetnek, hogy a legfelsőbb bíróság előző nap két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt kormányfőt, aki öngyilkossági kísérletet követett el, mielőtt a börtönbe kísérték volna.

Az Adevarul című napilap kommentátora szerint június 20-a – az ítélethirdetés napja – azért lehet mérföldkő az 1989-es romániai forradalom óta eltelt időszakban, mert a román igazságszolgáltatás ezen a napon “zárta le hosszúra nyúlt átmeneti időszakát”. Immár nem politikai parancsoknak tesz eleget, hanem függetlenül dönt. A szerző szerint Nastase úgynevezett Ceausescu-szindrómában (Nicolae Ceausescu a romániai forradalom idején kivégzett volt román kommunista diktátor) szenvedett, mert bírósági pere alatt – akárcsak annak idején Ceausescu – végig azt hitte, hogy nem eshet bántódása. Öngyilkossági kísérlete nem teszi kevésbé vétkessé, ez nem férfias tett volt, hanem inkább gyávaság.
Az Adevarul kommentátora így zárja sorait: “A sors gyakorta egy kör, ami akkor zárul be amikor a legjobbnak érzed a világot. A Nagy Vadász fácánokat, medvéket, vaddisznókat, őzikéket szokott megcélozni. Véres hobbija sokszor látatta vele szemből szembe a halált. Ártatlan áldozatainak halálát. Ezúttal a Nagy Vadász azt választotta, hogy ő maga legyen a vad. Megkörnyékezte a halál, de a sors másként döntött. A kör nem akart bezárulni. Annyi szétszórt halál után, Adrian Nastase új sanszot kapott az éltre – mégha a rácsokon túl is. Talán ezúttal értékelni fogja.”   (http://www.adevarul.ro/opinii_la_zi/Adrian_Nastase-Marele_Vanator_0_722927789.html#)

A Romania libera című napilap szerint a bírák bebizonyították, hogy az igazságszolgáltatás nem köt többé alkukat, nem lehet egykönnyen megzsarolni vagy megvesztegetni. Ez a büntetés példát statuál olyan politikusok számára, akik azt hiszik, hogy a kapzsiság, a befolyással való üzérkedés, a lopás fölött el lehet siklani. A precedens értékű ítéletet az utolsó pillanatban “felülírta” a vádlott öngyilkossági kísérletével, amely emberibbé, rokonszenvesebbé tette őt. Traian Basescu államfőt mindez arra késztetheti, hogy kegyelemben részesítse a volt kormányfőt. Ennek ellenére Nastase nem térhet vissza a politikába, hiszen az ítélet négy évre megtiltja neki, hogy köztisztségeket vállaljon. 
    (http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/nastase-se-sinucide-il-gratiaza-basescu-268164.html)

A Gandul című hírportál publicistája szerint Nastase tapasztalt és felelős politikusként megengedhetetlenül gyengének bizonyult. Öngyilkossági kísérletével megfutamodott az igazságszolgáltatás elől, hiszen a büntetés-végrehajtás is része a rendszernek. Elvárható lett volna, hogy a jogász és diplomata, volt magas rangú közjogi méltóság alávesse magát az igazságszolgáltatási rendszernek, hiszen nem életfogytiglani börtönbüntetésről volt szó, hanem csak két évről, amelyből mintegy nyolc hónapot kellene letöltenie, ha példás magaviseletet tanúsít a börtönben.
    (http://www.gandul.info/puterea-gandului/ponta-trage-in-basescu-cu-glontul-din-gatul-lui-nastase-9767148)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.