Romolhat Budakeszi megközelíthetősége

Április 30-a után leállhatnak Budakeszin a BKV által üzemeltetett buszjáratok ha a település vezetői nem egyeznek meg a vállalattal a tömegközlekedés finanszírozásáról – közölte a Budapesti Közlekedési Központ(BKK) az MTI-vel. Az ügyben Solymár is érintett.

 

Budakeszin és Solymáron is több autóbusz-szolgáltatás elérhető, azonban a BKV semmilyen hozzájárulást nem kap a települési önkormányzatoktól. A BKK szerint, ha a szerződéseket nem sikerül megkötni, akkor 22-es, 22E, 64-es, 164-es, 222-es és 922-es autóbuszok csak a főváros közigazgatási hátáráig közlekednek.

A BKV autóbuszos szolgáltatásaira jelenleg hat településnek van érvényes közszolgáltatási szerződése a BKV-val (Budaörs, Diósd, Gyál, Nagykovácsi, Pécel és Törökbálint). A felsorolt települések közül a legnagyobb hozzájárulást Budaörs fizeti. Ebben az évben közel 300 millió forintot.

Az év elején Tarlós István a BKV megmentése érdekében egy egyeztetést hívott össze, ahol az agglomerációs települések vezetői felvetették, hogy a buszjáratok finanszírozásába szálljanak be azok a települések is, akik Budaörssel ellentétben még nem fizettek a közlekedési cég által nyújtott szolgáltatásért.

A Hír televízió információi szerint évente körülbelül 800 millió forintot emészt fel csak a Budakeszin közlekedő BKV buszjáratok üzemeltetése. A BKK közleményében nem írt arról, hogy mekkora mértékű hozzájárulást vár az érintett településektől.

A BKK az MTI-hez eljuttatott közleményében arra is kitért, hogy a BKV összesen 30 főváros környéki településen nyújt szolgáltatást, 27 nappali és 9 éjszakai autóbuszjárattal, valamint 4 HÉV-vonallal. Néhány településen csak a külterületet vagy a területén található áruházat érintik a járatok, túlnyomó többségben azonban a településen tényleges helyközi szolgáltatást nyújt a fővárosi közlekedési társaság.

Matsinhe Dénes

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.