Március 15. – Kipróbálható a Heckenast-nyomdagép az OSZK-ban

Ünnepi műsorral és tárlatvezetéssel várják március 15-én az Országos Széchényi Könyvtárban az érdeklődőket, akik Landerer és Heckenast eredeti nyomdagépét is kipróbálhatják.

 

A látogatók ingyenes vezetéssel tekinthetik meg a Vállalkozás, kultúra, polgárosodás című interaktív kiállítást 12, 13.30 és 16.30 órától. A tárlat  Heckenast Gusztáv könyvkereskedői, nyomdatulajdonosi és kiadói tevékenységén keresztül eleveníti fel a 19. század második felének ipari, kereskedelmi, technikai, politikai, kulturális és közéleti változásait. A kiállítás első részében egyebek mellett a vállalkozót és a polgárt, a második egységben pedig Heckenast tevékenységének ágazatait, ezek legjelentősebb darabjait, könyvészeti ritkaságokat és a Heckenast család hagyatékában lévő, eddig ismeretlen darabokat, könyvkatalógusokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Korabeli bútorok, dísztárgyak, festmények és fotók idézik meg Heckenast pilismaróti kúriájának enteriőrjét és az általa fenntartott irodalmi-művészeti-zenei szalont. A tanárok által vezetett osztályok számára múzeumpedagógiai programmal készülnek a könyvtár munkatársai – közölte az intézmény az MTI-vel.

Ünnepi műsorral várják a közönséget 15 órától: a vendégeket Sajó Andrea főigazgató köszönti, majd Katona Tamás professzor emeritus, a Landerer-Heckenast nyomda 1848. március 15-én játszott szerepéről tart előadást. A műsorban fellép Tokody Ilona Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas operaénekes, zongorán kísér Szennai Kálmán, közreműködik Muskát András operaénekes, Szente Vajk, a Madách Színház színművésze és a Csillagszemű táncegyüttes tagjai.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.