Az amerikai Magyar Emberi Jogi Alapítvány az állampolgársági törvény visszavonását sürgeti Szlovákiától

A szlovák kormánynak haladéktalanul le kellene állítania az állampolgársági törvény végrehajtását, vissza kellene vonnia a jogszabályt, helyre kellene állítania az áldozatok állampolgárságát és biztosítania kellene, hogy a magyar kisebbség tagjait az ország egyenlő állampolgárként kezeljék – hangoztatta a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogi Alapítvány (HHRF) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában.

 

“Szlovákiának az ember jogok terén az elmúlt öt év során végbement visszacsúszása minden idők mélypontját érte el azzal, hogy 2011 nyara óta az 526 ezer fős magyar kisebbség 23 tagját és 183 más +nem kívánatos személyt+ fosztott meg az állampolgárságától” – hangsúlyozta a HHRF, 2012. januári adatokra hivatkozva.

A szervezet ismertette a szlovák állampolgárság elvesztésének következményeit és külön kitért Tamás Ilonka 99 éves egykori tanárnő és Boldoghy Olivér színművész esetének ismertetésére. A HHRF emlékeztetett rá, hogy Szlovákia korábban engedélyezte a kettős állampolgárságot.

Az állásfoglalás szerint “demokratikus kormányok nem kezdenek olyan szisztematikus kampányokba”, amelynek az a célja, hogy “megfossza jogaitól a saját állampolgárait, hogy büntesse és szándékosan illegális státuszba kényszerítse őket, kizárólag a kettős állampolgárság megszerzése miatt.” A HHRF emlékeztetett rá, hogy a szlovák alkotmány értelmében senkit sem lehet az akarata ellenére megfosztani a Szlovák Köztársaság állampolgárságától, ezért a szlovák kormány ellen tulajdon alkotmánybírósága folytat eljárást.

Az állásfoglalás szerint a szlovák állampolgársági törvény “a nemzeti kisebbségekkel szembeni veszélyes, diszkriminatív intézkedés”. A HHRF emlékeztetett rá, hogy miközben a többes állampolgárság tolerálása világtendencia és az Európai Unió filozófiája is a sokszínűség elfogadásán nyugszik, Szlovákia 2007-ben megerősítette a háború utáni Benes-dekrétumok érvényességét, amely a magyar és a német kisebbség tagjait megfosztotta állampolgárságuktól és vagyonuktól, és amelyek értelmében erőszakkal tömegesen telepítették ki őket az országból.

A HHRF a törvény végrehatásának felfüggesztésére és visszavonására szóló felhívásának indoklásában leszögezte: nem lát rá logikus okot, hogy a szlovák-magyar kettős állampolgárságot “hazafiatlannak, veszélyesnek, vagy megosztónak tartsák két olyan ország között, amely egymásnak szövetségese a NATO-ban, az EU-ban és sok más szinten is”.

“A hűséget megpróbálni a büntetés és a megfosztás eszközeivel kikényszeríteni egyértelműen kontraproduktív, a sértő intézkedésből fakadó feszültségek és a félelem pedig nagyobb károkat okoznak” – hangzott a HHRF állásfoglalása.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.