A Triceratops és a Torosaurus két különböző dinoszaurusz volt

A Triceratops, azaz a “háromszarvarcú” gyík és a Torosaurus, a “lyukas nyakfodrú” gyík a ceratopsida dinoszauruszok két különböző nemét képviselik, nem pedig az egyedfejlődés különböző fázisában lévő egy és ugyanazon genus képviselői – írják a PLoS ONE legújabb számában közzétett tanulmányukban a Yale Egyetem paleontológusai, akik elvetik egy 2010-es cikk végkövetkeztetéseit.

 

A Triceratops dinoszauruszok, mint ez nevükből is kiviláglik, pofájukon három szarvat viseltek, koponyájuk hátsó részén pedig tömör nyakfodor ékeskedett. A Torosaurus a valaha élt egyik legnagyobb koponyájú szárazföldi állat volt. Koponyája 2,6 méter, teste a fejétől a farkáig 7,6 méter hosszú lehetett, míg a tömege becslés alapján elérhette a 4-6 tonnát. Meghosszabbodott nyakfodrában két nagy lyuk volt.

A Montanai Állami Egyetem két paleontológusa – John Scanella és Jack Horner 2010 nyarán a Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban tette közzé tanulmányát, amelyben félszáznál több Triceratops-egyedtől származó koponya, valamint Torosaurus-koponyák vizsgálatát ismertették. Elemzéseik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az egyedfejlődés különböző fázisában lévő egy és ugyanazon dinoszauruszról van szó, amelynek a Triceratops az ifjúkori “változata”, a Torosaurus pedig a felnőtt egyed.

Nicholas Longrich és Daniel Field, a Yale Egyetem paleontológusai a fosszilis koponyák vizsgálata alapján viszont úgy véli, hogy a dinoszauruszok két különböző neméről van szó – olvasható a  BBC News (http://www.bbc.co.uk) hírei között

“A korral járó változásokat elemeztük a koponyákon. Olyan szoftvert alkalmaztuk, amely kor szerint, a legfiatalabbtól a legidősebbig sorakoztatta fel a koponyákat” – magyarázta Nicholas Longrich.

Hozzátette: találtak nagyon fiatal Torosaurus-egyedeket és nagyon idős Triceratopsokat. A Torosaurusok elnyújtott nyakfodorral rendelkeztek, amelyeken nagy lyukak voltak, míg a Triceratopsok tömzsi, tömör nyakékességgel.

Mint Nicholas Longrich rámutatott, ha egy és ugyanazon dinoszauruszról lenne szó, előkerültek volna átmeneti morfológiai formák a két koponyatípus között.

“Több tucat koponya került elő, de egyetlen olyat sem találtunk, amely átmenetet képezne a Triceratops és Torosaurus között    ” – emelte ki Nicholas Longrich, hozzátéve ugyanakkor, hogy mindkét dinoszaurusznem fosszíliáit kizárólag Észak-Amerikában fedezték fel. A többi lelőhelyen vagy az egyik, vagy a másik nem fosszíliái kerültek elő, ami viszont az egy dinoszaurusz-genus elméletét látszik alátámasztani.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.