The Wall Street Journal – Orbán-interjú – “Magyarország enyhít a hangnemen”

Interjút közölt Orbán Viktor miniszterelnökkel a The Wall Street Journal (WSJ) című vezető amerikai gazdasági napilap európai kiadásának csütörtöki száma. Az írás címe szerint Magyarország enyhíti az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szembeni hangnemét.

A WSJ alcímben azt emelte ki, hogy Orbán “felhagy a harcias retorikával”, és közli, hogy kormánya hajlandó egyes törvények és a politikai irány megváltoztatására, a pénzügyi támogatás elnyerése érdekében.

Az interjú felvezetőjében a szerzők “békülékeny hozzáállásnak” minősítették a kormányfő által mondottakat. Idézték Orbán Viktortól azt, hogy még maradtak nézeteltérések, de ő maga derűlátó, és úgy gondolja, hogy “most már nagyon közel vagyunk a céljainkhoz”.

A WSJ szerint Orbán – a jegybanktörvény módosítására vonatkozó készség kinyilvánítása mellett – azt is jelezte, hogy “hajlandó megfontolás tárgyává tenni” az adózással és az államadóssággal kapcsolatos törvényi változtatásokat.

A lap beszámolt a miniszterelnök keddi brüsszeli tárgyalásairól, arról, hogy az Európai Bizottság szóvivője “bátorítónak” tartotta a magyar részről jelzett változtatási hajlandóságot, valamint hogy a pénzügyi piacok is üdvözölték a zsákutcából való kijutás  előjeleit.

Orbán Viktor szerint a magyar törvényhozás február végére végezheti el az összes szükséges jogi módosítást, a pénzügyi támogatás ügyében pedig március végéig nyélbe üthető a megállapodás – írta a WSJ.

A lap visszatekintett arra, hogy a magyar kormányfő arról beszélt, vissza akarja szerezni az ország gazdasági függetlenségét. Azóta “unortodox” politikát folytatott annak érdekében, hogy a deficitet az EU által előírt szint alatt tartsa, s ugyanakkor minimalizálja az ország eladósodott háztartásaira nehezedő terheket.

A gazdaságpolitikai bírálat mellett Orbán Viktor jelentős kritikát kapott mind bel-, mind külföldön politikai ügyekben is – írta az amerikai lap, és hozzátette: a bírálók szerint az új alkotmány “túl sok hatalmat ad a kormány kezébe, és aláássa a demokráciát”.

A WSJ kitért az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásokra, és arra, hogy Orbán Viktor közölte: hajlandó megváltoztatni az adatvédelmi törvényt. “Megvédte azonban Magyarország azon döntését, hogy 70-ről 62 évre csökkentette a bírák visszavonulási korhatárát. Az EU azt mondja, hogy ez a lépés, amely mintegy 300 bírót távolít el a pulpitusról, veszélyezteti a bírói függetlenséget”. Orbán azonban a nyugdíjkorhatár általánossá tételével magyarázta a döntést, és elutasította a demokrácia hitelességét ért bírálatokat – írta a lap. Az írás kitért arra is, hogy a Magyarország által igényelt “elővigyázatossági készenléti” pénzügyi támogatás kérdésében továbbra is fennmaradtak komplikációk, majd ismertette, hogy a jegybankkal kapcsolatban milyen változtatásokra hajlandó a kormány.

“Politikai pályám legnagyobb intellektuális kihívása előtt állok” – idézte a The Wall Street Journal Orbán Viktort.

“Olyan gazdaságpolitikát kell összeállítanom, amely megfékezi az eladósodottságot, három százalék alá nyomja a költségvetési hiányt, miközben sok EU-országban recesszió van, idehaza pedig alacsony a növekedés” – mondta a lapnak a magyar miniszterelnök.

Enhanced by Zemanta

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.