Budapesti Tavaszi Fesztivál 2012 – Tizenegy nap alatt 48 program

Üzleti szponzorok nélkül, a főváros, a Nemzeti Erőforrás és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásából, illetve a tavalyi megtakarításból gazdálkodhat idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF). A belépők árát nem emelték, a jegyek jelentős része már elfogyott a március 16. és 26. közötti programokra. Tizenegy nap alatt 15 helyszínen 48 előadás várja az érdeklődőket.

“Nehéz döntés volt, de idén lemondtunk a fesztivált kísérő, már megszokottá vált, a fiatal tehetségeket felfedező Fringe-fesztiválról” – mondta Vitézy Zsófia, a BTF-et szervező Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója keddi sajtótájékoztatóján, amelyet azzal a személyes megjegyzéssel kezdett: amikor elvállalta az igazgatást, nem számított arra, hogy szinte csak menedzseri feladatok várnak rá, mégpedig különösen nehéz gazdasági körülmények között, amikor a kultúra és a turizmus hátrányos pozícióba kerül.

Úgy vélte, a hazai művészeti fesztiválok szervezésének rendszere nem idomul a bejáratott európai szokásokhoz. A kiemelkedő művészeket két-három-öt évre előre kötik le, a magyar szervezők azonban ilyen kötelezettségeket egyelőre nem vállalhatnak. Kevés a magántámogatás, bár az előadóművészeti törvény már lehetővé teszi, hogy a cégek támogatásaik után társasági adókedvezményben részesüljenek, még nem kielégítő a pénzügyi környezet.

Luxus vagy fontos esemény a BTF? – tette fel a kérdést Vitézy Zsófia, aki szerint abban a nemzetközi kulturális környezetben, amelyet például Bécs vagy Prága jelez, a Budapesti Tavaszi Fesztivál által jelen lenni elengedhetetlen, meg kell mutatni, hogy a magyar főváros nagy művészek találkozóhelye, akiket művelt és lelkes közönség vár.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára rámutatott, hogy kevesebb napon is a magyar kultúra lehetőségeit reprezentáló, akár zászlóshajónak is nevezhető esemény a BTF, amelyet a tárca szerény lehetőségeihez mérten támogatni kíván. (Ez a támogatás idén 170 millió forint, körülbelül 28 millióval kevesebb, mint 2011-ben.)

Csomós Miklós, a főváros kultúráért felelős főpolgármester-helyettese azt hangsúlyozta, hogy Budapestnek szűkösek a forrásai, nincsenek tartalékai, de kötelességének tartja, hogy életben tartsa a hagyományt, a 32. BTF-re a tavalyinál csupán 7 millióval kevesebbet, 150 millió forintot adnak.

A keddi eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól 79,8 millió forintot kap a fesztivál. Ehhez jön még a tavalyi fesztiválon megtakarított árfolyamnyereség, ami abból származik, hogy néhány koncertet magasabb euróárfolyammal terveztek, mint amely végül a kifizetéskor aktuális volt. A fesztivál az üzleti szponzorok hiánya miatt így is jelentősen kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint tavaly.

Az idei jegybevételt több mint 90 millió forintra tervezik, amelyből eddig csaknem 50 millió forint folyt be. Az elmúlt 8 hét alatt a jegyek 54 százaléka kelt el, valamint további 35 százalékára érkezett foglalás.

“Mindenképp akartunk ingyenes rendezvényt is kínálni a közönségnek, azt a 20-25 millió forintot, amibe a Fringe került volna, a fesztivál zárónapjára fordítjuk. Március 26-án dalra fakad a város, kórusok, énekegyüttesek lepik el a tereket, a nap végén hatalmas énekkarrá egyesülnek és az 56-osok terén egy speciális koncertet adnak” – hangsúlyozta Vitézy Zsófia.

Kiemelte, hogy az együttműködés, például a Művészetek Palotájával való kooperáció is segíti, hogy rangos előadásokat kínáljanak a 17 naposról 11 naposra szűkült fesztiválon.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója hozzátette, azt kívánták, hogy a BTF ne csupán bérlőként, hanem igazi partnerként, közös produkciók létrehozójaként legyen a házban. Ezek között említette az Ütős napot, amelyen az ütős hangszeres muzsikusok családi programot kínálnak. A napot két óriás, Chick Corea és Gary Burton hangversenye zárja.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Bartók Béla születésnapján, március 25-én a Szegedi Kortárs Balettel közös esten A fából faragott királyfit játssza, a koreográfus Juronics Tamás. Vitézy Zsófia a programok közül kiemelte Israel Galvan flamenco estjét, valamint Silviu Purcarete Caragiale-rendezését, a Farsangot, amelyet a Nagyszebeni Nemzeti Színház hoz el Budapestre. A fővárosi Katona József Színház a Fesztivál Színházban mutatja be Música, musique, musik című különleges műsorát.

Kocsár Balázs, a fesztivál zeneigazgatója a nyitókoncertre hívta fel a figyelmet. A 120 éve született Lajtha László Hortobágy című szvitjének 6 tételes, teljes verziója most hangzik el először. Három kortárs ősbemutatóra – Dubrovay László, Zombola Péter és Orbán György egy-egy alkotásának premierjére – is várják a közönséget.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed