Férfi kézilabda Eb – Hatgólos vereség Izlandtól

Elszenvedte első vereségét a szerbiai Európa-bajnokságon a magyar férfi kézilabda-válogatott: az újvidéki középdöntő vasárnapi nyitányán Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese 27-21-re kikapott az izlandi csapattól.

A nyitó félórában az első és harmadik tíz perc az északiaké, a középső “harmad” pedig a magyaroké volt. A folytatásban is csak fellángolások akadtak, így Izland megérdemelten győzött.

A mostani vereség révén “besűrűsödik” a mezőny, ám változatlanul él a remény, hogy akár az elődöntőbe is kerüljön a magyar válogatott. Ehhez előbb kedden le kellene győzni a szlovénokat.

    Középdöntő, 1. forduló:

    II. csoport (Újvidék):
Izland-Magyarország 27-21 (14-10)
——————————–
Újvidék, Spens Aréna, 6000 néző, v: Nikolic, Stojkovic (szerb)
gól: Sigurdsson 5/2, Atlason 5, Olafsson 4, Gunnarsson 4, Svavarsson 3, Palmarsson 2, Hallgrimsson 2, Karason 1, Ragnarsson 1, illetve Császár 7/3, Ilyés 5, Harsányi 3, Mocsai 2, Iváncsik G. 1, Putics 1, Vadkerti 1, Ancsin 1

A tavaly vb-hetedik magyarok játszottak a hatodik izlandiakkal, így a két csapatot már az olimpiai selejtezős hely megszerzésének terhe sem nyomta. A lehetséges négy pontból a magyarok három, az északiak pedig nulla pontot hoztak magukkal, ezért utóbbiaknak ez a meccs volt szinte az utolsó esély, hogy jó eredményt érjenek el a tornán.

Ezúttal a korábbiakhoz képest kevesebb – de így is mintegy négyezer – magyar szurkoló érkezett, mert a középdöntős riválisok, például a horvátok vagy a szlovénok szintén sok jegyet kaptak.

A „Ria, ria, Hungária” közepette 3-1-re elléptek az olimpiai ezüstérmes izlandiak, közben Zubai két ziccert is rontott. Császár nem: csapata első három találatát ő szerezte. Fazekas gyorsan elkapta a fonalat, ás a 10. percben már a magyaroknál volt az előny (4-3). Laluska kiállítása alatt közel hétperces gólcsendet tört meg az ellenfél.

Az izlandiak védekezése elég agresszív volt, Jakobssont kétszer is kiküldték, ám ebben a szakaszban nem ment a góllövés. A magyar kapitány cserélt átlövőben, Ancsin és Putics ment be, ám így is fordult a kocka. Császár hatperces magyar góltalanságnak vetett véget, a két évvel ezelőtti Eb-n bronzérmes izlandiak azonban nem álltak le. Különösen Atlason volt tarthatatlan (25. p: 11-8), Császár az Eb-n először (tíz kísérletből) büntetőt rontott, ez is csökkentette a felzárkózási esélyeket. 13-9-nél aztán jött Mocsai időkérése.

A „harcoljatok” buzdítás nem hatott, maradt a négygólos különbség szünetre.

Fordulás után még nagyobb lett az északiak előnye, akik Ilyés és Schuch kiállítása alatt 20-13-ra elléptek. Mikler és Vadkerti beállításával javult a helyzet – igaz, Iváncsik Gergő ujjsérülést szenvedett -, és a “hazai pályát” varázsoló közönség is érezte, át kell lendíteni a holtponton a kedvenceket. Csakhogy Ancsint is kiállították, és hiába jött a buzdítás, sehogy sem sikerült faragni a hátrányból.

A hajrában szívósan tartotta magát az ellenfél, és magyar részről semmi sem jött össze: Harsányi büntetős ejtését Gustavsson pimasz mozdulattal lehúzta, Mocsai pedig csúnyán fölélőtt, pedig emberelőnyben volt a gárda. A végén még látványos – amolyan közönségbosszantó – gólra is futotta az északiaktól.

A találkozón kisebb ujjsérülést szenvedett Iváncsik Gergőt kezelik, az orvosi stáb szerint állapota nem súlyos, és a keddi találkozóra várhatóan rendben lesz.

Kedden Szlovénia ellen javíthat a magyar csapat.

    Mocsai Lajos szövetségi kapitány:
  “Izland ma jobb volt, és megérdemelten nyert. Most ért el a csapat magja teljesítőképességének határához, ritmusban, dinamikában, koncentráltságban nem tudtuk tartani a lépést ellenfelünkkel. A kezdeti szakaszban 4-5 százszázalékos ziccert kihagytunk, és ezekből indításgólokat kaptunk. Ezután csak kapaszkodtunk. Az izlandi válogatott fizikailag és szervezettségben a lassan játszó magyar csapatot kontroll alatt tartotta. Csalódott vagyok, de nem vagyok szomorú, mert eddig erőn felül teljesítünk. A következő másfél napot szeretnénk optimálisan kihasználni a szlovénok elleni sorsfontosságú mérkőzésre.”

    Gudmundur Gudmundsson izlandi szövetségi kapitány:
    “Nagyon jó mérkőzést játszottunk a magyarokkal, és büszke vagyok a játékosaimra. A magyar csapat nagyon hatékony volt a tornán, és szerettük volna megállítani a támadásaikat. Az egész meccsen jól védekeztünk, ezt bizonyítja a 21 kapott gól. Boldog vagyok az eredmény miatt. Eddig sem játszottunk rosszul, de nem tudtunk nyerni nagy csapat ellen.”

    Mocsai Tamás:
    “Izland nagyon jól összpontosított a mérkőzésen, és megérdemelten nyert. Tompák voltunk, sajnos nem tudtunk felpörögni, és szerencsénk sem volt.”

    Később:
Franciaország-Szlovénia 18:10 ó
Horvátország-Spanyolország 20:10 ó

    kedden:
Spanyolország-Izland 16:10 ó
Horvátország-Franciaország 18:10 ó
MAGYARORSZÁG-Szlovénia 20:10 ó

    szerdán:
Franciaország-Izland 16:10 ó
Spanyolország-Szlovénia 18:10 ó
MAGYARORSZÁG-Horvátország 20:10 ó

    A csoportkörből hozott eredmények:
Spanyolország-Franciaország 29-26
Horvátország-Izland 31-29
Horvátország-Szlovénia 31-29
Magyarország-Spanyolország 24-24
Szlovénia-Izland 34-32
Magyarország-Franciaország 26-23

Comments Closed