Lekerül Dickens szülővárosának tiltólistájáról a regényírót becsmérlő könyv

Visszakerül Charles Dickens szülővárosának könyvtárába az a több mint nyolcvan évvel ezelőtt írt könyv, amelynek szerzője kemény kritikával illette annak idején a híres angol regényírót, és amelyet ezért száműztek a hozzáférhető olvasnivalók közül.

Az 1928-ban megjelent This Side Idolatry (A rajongás ilyen formája) című regényében Carl Roberts meglehetősen kedvezőtlen színben tűntette fel Dickens személyét. A dél-angliai Portsmouth városa pedig annyira sértőnek érezte a híres szülöttje elleni “írásos merényletet”, hogy száműzte könyvtárából a művet. Dickens (1812-1870) születésének jövőre esedékes 200. évfordulója felé közeledve azonban a városi tanács úgy döntött, hogy visszahelyezi könyvtárának polcaira Roberts munkáját.

“Úgy döntöttünk, ideje fátylat borítani a múltra” – idézte Dom Kippint, a tanács irodalmi ügyekkel foglalkozó tagját a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala (www.bbc.co.uk). “A könyvtár jóhiszeműen járt el annak idején, hogy megvédje Dickens örökségét. Ám úgy véljük, hogy a véleményszabadság és a vita lehetőségének megadása is fontos. Biztos vagyok benne, hogy ezzel maga Dickens is egyetértene” – tette hozzá.

A tanácstag szerint Dickens irodalmi öröksége sziklaszilárd alapokon áll, így Roberts könyve csupán tovább gazdagítja azon eszmék és vélemények sokaságát, amelyek még ma is helyet biztosítanak az írónak az angol nyelv legkiválóbb művelői között.

Roberts a regényben igyekezett minden erejével szertefoszlatni a Dickenst övező misztikumot, és megjelenését követően az alkotás valóban nagy botrányt kavart. A The Sunday Times című brit lap szerint Carl Roberts képmutató, nőbolond, önző, egoista, közönséges, mogorva és kapzsi emberként mutatja be Dickenst, aki a könyveiben még a saját barátait is kigúnyolta a hátuk mögött.

A lap szerint a regény a kiadóival szemben is gátlástalan fickónak festi le Dickenst, aki hajlamos volt könnyelműen kezelni az ígéreteit és a megállapodásait. Nem utolsó sorban pedig érzéketlenül tréfálkozott az első regényeként megjelent A Pickwick klub (1836) illusztrátorának halálán is. Dickens a délkelet-angliai Kent megyében hunyt el.

Comments Closed