Magyarország 2012 – Londoni elemzők: biztató konszolidációs lépések, kockázatokkal

Várhatóan “markánsan feszesebbé” válik jövőre a magyar költségvetési politika, miután a kormány jelentős lépéseket tett a strukturális hiány csökkentésére, a növekedési kilátások miatt azonban nehéz lesz teljesíteni a 2012-re kitűzött hivatalos hiánycélt további intézkedések nélkül – vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai – akik pénteken átfogó előrejelzést állítottak össze a Magyarország általuk valószínűsített jövő évi és távlati  költségvetési- és adósságfolyamatairól – biztatónak nevezték azokat a legutóbbi bevételnövelő intézkedéseket, köztük a “váratlan” áfaemelést, amelyet a kormány a “meredeken gyengülő” növekedési kilátásokra válaszul tett.

A ház azonban közölte, hogy 2012-re szóló saját növekedési prognózisa borúlátóbb a kormányénál, és ezért a JP Morgan elemzői nehéznek tartják a jövő évi hiánycél teljesítését abban az esetben, ha a magyar kormány nem tesz újabb konszolidációs lépéseket.

A pénteki elemzéshez fűzött táblázatos kimutatás szerint a cég a hivatalos 1,5 százalékos előrejelzéssel szemben 0,5 százalékos GDP-növekedést vár jövőre a magyar gazdaságban, és a 2,5 százalékos hiánycél helyett 3,2 százalékos GDP-arányos államháztartási deficittel számol. A ház londoni elemzői közölték, hogy a hivatalos célnál pesszimistább hiány-előrejelzésüket jórészt a kormányénál borúlátóbb gazdasági növekedési várakozásuk indokolja.

A JP Morgan londoni felzárkózó piaci stratégái nemrég összeállított új, felülvizsgált térségi előrejelzésükben meredeken rontották az egész közép-kelet-európai országcsoport – de különösen Magyarország és Csehország – jövő évi gazdasági növekedésére adott becslésüket, elsősorban az euróövezetben valószínűsített recesszió negatív keresleti hatásaira hivatkozva.

A felülvizsgált prognózisban a cég elemzői közölték, hogy a korábbi előrejelzéseikben szereplő 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak a magyar gazdaságban 2012 egészére.

A JP Morgan szerint jövőre Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai térségben.

Az utóbbi napokban más nagy londoni befektetési cégek is rontották Magyarországra adott növekedési előrejelzéseiket.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdászai minap ismertetett, frissített térségi előrejelzésükben közölték: most már “enyhe” recessziót jósolnak az euróövezetben, és várakozásuk szerint a valutaunió gazdasági teljesítményének visszaesése még az idén elkezdődik.

Ennek alapján a GS londoni szakértői a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott prognózisukat az eddigi 1,9 százalékról 1,2 százalékra gyengítették, a 2012 egészére szóló magyar GDP-bővülési becslésüket pedig megfelezték: a korábbi előrejelzésükben szereplő 2,2 százalék helyett most már csak 1,1 százalékos növekedést várnak.

Pénteki londoni elemzésükben a JP Morgan felzárkózó térségi közgazdászai azt jósolták, hogy a GDP-arányos magyar államadósság-ráta “még bizonyos költségvetési csúszás esetén is” 7 százalékponttal 73 százalékra csökken a jövő év végéig a tavalyi 80 százalékról, amelyen a cég szerint az adósságráta tetőzött.

A JP Morgan elemzőinek várakozása szerint azonban 2012 után már sokkal fokozatosabb lesz az adósságráta mérséklődési üteme, és ehhez is a gazdasági növekedés gyorsulására és/vagy az elsődleges államháztartási egyenleg folyamatos további javulására lesz szükség, miután a mostani nagyütemű csökkentés egyszeri forrásai kimerülnek.

A ház londoni szakértői közölték, hogy az általuk lefuttatott adósságmodell alapján “túl ambiciózusnak” tartják a kormány 2015-re kitűzött 64 százalékos GDP-arányos adósságráta-célját, mivel modellszámításaik alapján ehhez évente 5 százalék körüli gazdasági növekedés kellene a 2013-2015-ös időszakban.

A JP Morgan saját alapeseti forgatókönyve azzal számol, hogy a magyar államadósság-ráta 2016-ban 70 százalék lesz, és 2020-ig 67 százalékra csökken tovább.

A cég kidolgozott egy borúlátó forgatókönyvet is, amelyben az szerepel, hogy az elsődleges államháztartási egyenleg nem javul tovább 2012 után, és az államadósság-ráta 73 százalékon stabilizálódik.

Comments Closed