A budapesti amerikai nagykövet kinevezésének hátterét vizsgálta a The Washington Times

Több millió dolláros haszonra fog szert tenni egy korábban be nem jelentett kaliforniai ingatlanprojektből a képviselőházbeli demokrata kisebbség vezetőjének, Nancy Pelosinak a férje, aki üzleti partnerének lányát hozzásegítette ahhoz, hogy nagykövet legyen Magyarországon – jelentette dokumentumokra hivatkozva hétfőn a The Washington Times jobboldali napilap internetes kiadása.

Paul F. Pelosi ingatlanfejlesztő és befektetési bankár Russel Ranch nevű befektetésének értéke 5 és 25 millió dollár közé tehető. Pelosi asszony legújabb vagyonnyilatkozata szerint az üzletet férje régi barátja és üzlettársa, a sok millió dolláros ingatlan-befektető céget irányító Angelo Tsakopoulos hozta össze.

Paul Pelosi a feleségének szóvivője által küldött faxüzenet szerint kijelentette, hogy a projektbe – amely a közelmúltban felértékelődött, miután a nem közművesített területet hamarosan egy közeli városhoz, Folsomhoz csatolják – 12 évvel ezelőtt egy- és ötmillió dollár közötti összeget ruházott be. Állítása szerint a Russel Ranch értéke azóta évi kevesebb mint 5 százalékkal növekedett.

Pelosi asszony először a 2009-re vonatkozó, 2010 májusában kelt családi vagyonnyilatkozatban tett említést a befektetésről, annak ellenére, hogy férje a 90-es évek végétől részese a beruházásnak. Az éves bevallásban elvileg számot kell adni minden 1000 dollárnál nagyobb értéket képviselő vagyontárgyról.

A The Washington Times szerint a Russell Ranch egy hónappal azután jelent meg a nyilatkozatban, hogy a lap feszegetni kezdte a Paul Pelosi és az Angelo Tsakopoulos közötti viszonyt, és hogy Pelosi asszony hozzásegítette utóbbi lányának, Eleni Tsakopoulos-Kounalakisnak a nagyköveti kinevezését. 2009-re vonatkozóan Nancy Pelosi azt állította, hogy a Russell Ranch 1-5 millió dollárt ér, egy évvel később pedig már 5-25 millió dollár közötti értékről számolt be.

Nancy Pelosi szóvivője, Nadeam Elshami szerint a demokratapárti vezető sokáig azért nem vallotta be a Russell Ranchot, mert annak tulajdonosa a férje által birtokolt Forty-Five Belden Corporation, amelynek adóit a szövetségi adótörvény 1 fejezetének S alfejezete értelmében nem a cég fizeti, hanem annak a részvényesei. A szövetségi tisztségviselőkkel ellentétben a képviselőház tagjai számára nem kötelező, hogy az egyéb cégeik mellett az S alfejezetbe sorolt vállalkozásaikról is nyilatkozzanak.

A kérdésre, hogy Pelosi asszony ezt mégis miért tette meg, a válasz az volt, hogy a “tisztaság és az átláthatóság” érdekében, önként cselekedett. A szóvivő “nevetségesnek és hamisnak” nevezte azt az állítást, hogy a képviselőház volt elnöke el akarta volna titkolni a befektetést, és megjegyezte, hogy Pelosiék már több mint 25 éve barátai Angelo Tsakopoulusnak és a lányának.

Egy a kormányzati munkát figyelő civil szervezet szerint azonban Pelosi asszonynak már korábban fel kellett volna fednie a Russell Ranch létezését, a legkésőbb akkor, amikor 2009 novemberében támogatta Tsakopoulus-Kounalakist a nagyköveti cím elnyerésében. A lap emlékeztetett rá, hogy Pelosi házelnökké választásakor, 2007-ben ígéretet tett rá, hogy “a történelem legbecsületesebb, legnyitottabb és legetikusabb kongresszusát” fogja irányítani.

“Meg kellett volna tennie mindent annak érdekében, hogy feltárjon mindent, ami potenciális összeférhetetlenséget jelenthet, mielőtt hivatalos lépéseket tett volna” – jelentette ki Craig Holman, a Public Citizen nevű washingtoni fogyasztóvédelmi csoport törvényhozási felelőse. Holman szerint “jelentős” lépés volt, hogy az ex-házelnök támogatta a férje üzlettársa lányának kinevezését és a Russel Ranch befektetésről be kellett volna számolni.

“A vagyonnyilatkozat arra szolgál, hogy bármely állampolgár meg tudja mondani, hogy a kongresszus valamely tagjának esetében fennáll-e az összeférhetetlenség. Ha a szabályok megengedik, hogy a törvényhozás tagja eltekintsen egyes vagyonrészeinek bevallásától, az aláássa és akadályozza a vagyonnyilatkozat célját és értelmét” – jelentette ki Bill Allison, a pártoktól független, washingtoni Sunlight Foundation civil kontrollszervezett szerkesztőségi igazgatója.

A budapesti amerikai nagykövetség szóvivője szerint a nagykövet nem kívánta kommentálni az The Washington Times értesüléseit. A cikk szerint a Russell Ranch azután jelent meg Nancy Pelosi vagyonnyilatkozatában, hogy a lapban közölte: Paul Pelosi az elmúlt évek során 1-9 millió nettó bevételre tett szert négy olyan beruházásból, amit Angelo Tsakopolulosszal, illetve annak cégével, az AKT Development Corporationnel közösen hajtott végre.

A lap szerint Nancy Pelosi nem tett említést az üzleti kapcsolatról, amikor 2009 novemberében a szenátusi meghallgatáson a képviselőház elnökeként méltatta Eleni Tsakopoulos-Kounlakist. Mint mondta, biztos volt benne, hogy a nagykövetjelölt “vállalkozói és demokratikus módszereket” visz a magyarországi szolgálatába.

A lap emlékeztetett rá, hogy Eleni Tsakopoulos-Kounlakis, aki 1997 és 2009 között az AKT Development elnöke volt, ugyancsak bírta Hillary Clinton külügyminiszter, valamint Dianne Feinstein és Barbara Boxer kaliforniai demokrata szenátor támogatását. Az amerikai diplomácia vezetője 2010 januárjában eskette fel a nagykövetet, akinek az oldalán a házelnök és az apja állt.

Paul Pelosi egy 2010-ben adott interjújában azt mondta, hogy “nincs összefüggés” az ő üzleti tevékenysége, valamint a felesége politikai karrierje, illetve aközött, hogy Nancy Pelosi szerepet játszott Tsakopoulos-Kounalakis asszony nagyköveti kinevezésében.
http://www.washingtontimes.com/news/2011/oct/10/pelosis-disclosure-belated-in-husbands-land-deal/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS

Comments Closed