World Press Photo 2011 – A pályázat legjobb képei a Néprajzi Múzeumban

Rekordszámú, több mint 108 ezer nevezett felvételből válogatott idén a World Press Photo (WPP) nemzetközi fotópályázat zsűrije; a budapesti közönség a 177 díjnyertes képpel – köztük Lakatos Péter munkájával – találkozhat a Néprajzi Múzeum péntektől látogatható kiállításán, amelyhez idén a Dunát, illetve Tomasz Gudzowaty különleges sportfotóit bemutató kísérőtárlatok kapcsolódnak.

“Rendkívül erős az egész anyag, nagyon tömény információ a világról” – méltatta a World Press Photo 2011 győztes képeit a magyarországi kiállítás szervezője. Révész Tamás elmondta, hogy a versenyre 125 országból 5691 fotóriporter pályázott összesen 108 059 képpel, melyek értékelésével 13 napot töltött a nemzetközi zsűri.

Mint a fotográfus megjegyezte, tartott attól, hogy az idei fődíjas Jodi Bieber felvétele túl riasztónak bizonyul, de a kép történetét megismerve megváltozott a véleménye. A dél-afrikai fotós portréja egy megcsonkított afgán lányt ábrázol.

“Bibi Aisát 12 évesen feleségül kényszerítették egy férfihez, aki aztán kegyetlenül bánt vele. Mikor a lány megszökött férjétől, annak rokonai büntetésül levágták a fülét és az orrát” – idézte fel a tragikus történetet a WPP projektmenedzsere. Femke van der Valk azonban hangsúlyozta, hogy szörnyű sebe ellenére a fiatal lány tekintete erőt és méltóságot sugároz Jodi Bieber fotóján. “Ez a kép azt teszi, amit egy sajtófotónak tennie kell: felrázza a nézőt, így hívja fel a figyelmet a nők elleni erőszakra” – vélekedett a WPP munkatársa.

Mint Révész Tamás elmondta, immár ötödik éve szerepel magyar fotográfus a WPP díjazottai között, 2011-ben Lakatos Péter, az MTI munkatársa nyerte el a Hírkép (Spot News) kategória első díját.

“Ez a kép a 2010. május 23-ra virradó éjszaka készült, mikor egy férfi öngyilkossági szándékkal felmászott a Szabadság-hídra. Sokat járok tűzoltókkal, ekkor is úgy indult, hogy egy sikeres mentést fogok megörökíteni, de két órányi hiábavaló próbálkozás után a férfi felgyújtotta, majd levetette magát a híd turulszobráról” – emlékezett a díjnyertes felvétel elkészültének körülményeire a fotográfus.

Lakatos Péter az MTI-nek elmondta, napokba telt, mire feldolgozta az esetet, ma sem szeret azonban átmenni a Szabadság-hídon. “Egy fotósnak némileg meg kell keményítenie magát, hogy dolgozni tudjon, de vannak olyan esetek, amelyek ennek ellenére megviselnek. Ilyen például, ha egy gyereket ér baleset” – árulta el.

A díjnyertes fotográfus hangsúlyozta a technikai felkészültség fontosságát; mint rámutatott: nem lesz mindenkiből fotós, aki rendelkezik egy tükörreflexes fényképezőgéppel. “Azt a pillanatot kell megmutatni, amely mellett amúgy elrohanunk. Persze egy ilyen nagy díj elnyeréséhez nem árt a szerencse sem; jókor jó helyen kell lenni” – fogalmazott.

Beyond the Body címmel Tomasz Gudzowaty 35 egzotikus sportfotóját tárja a budapesti közönség elé a World Press Photo kiállítás egyik kísérőtárlata. Mint Révész Tamás kiemelte, a lengyel fotós fiatal kora ellenére mestere szakmájának, és egészen egyedi megközelítéssel képes bemutatni a sport világát.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a másik kísérőtárlatról beszélt, melynek 64 képén a Duna elevenedik meg. Beszámolója szerint a szervezők az EU Duna-stratégiájához illeszkedve írtak ki a folyóval kapcsolatos nemzetközi fotópályázatot, amelyre több mint 1300 felvétel érkezett.

A pályázat számos képével a Liget folyóirat olvasói is találkozhatnak 23 tematikus írás mellett. Mint Horgas Judit szerkesztő elmondta, a kiállításhoz október 18-án zenés irodalmi estet is szerveznek.

Az október 31-ig látogatható World Press Photo 2011 kiállítás kísérőprogramjairól, tárlatvezetéseiről a www.worldpressphotohu.info honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Comments Closed