Befejezte németországi látogatását a pápa – HÉTVÉGI ÖSSZEFOGLALÓ

Több mint százezer ember előtt pontifikált misét vasárnap Freiburgban XVI. Benedek pápa.

A mise a katolikus egyházfő négynapos németországi látogatásának utolsó nagyszabású nyilvános eseményét jelentette. A pápa vasárnap este visszautazott a Vatikánba.

Vasárnap délelőtt az önálló érsekségnek számító baden-württembergi város repülőterén tartott misére szerte az országból, de a szomszédos Franciaországból és Svájcból is érkeztek hívők. A katolikus egyházfő homíliájában a hit szerepét hangsúlyozta a világot sújtó bajok elleni harcban.

A 84 esztendős XVI. Benedek pápa a katolikus egyház megújulása mellett emelt szót, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy ez a megújulás csakis a hit erősítése és megújítása által történhet.

A pápa beszédében utalt a szexuális botrányok miatt megrendült német katolikus egyház előtt álló kihívásokra. Meggyőződését fejezte ki, hogy az egyház úrrá lesz a jelen és a jövő kihívásain, és a társadalom egyik legfontosabb összekötő eleme marad.

A nap folyamán  XVI. Benedek a német alkotmánybíróság tagjaival, majd helyi katolikus hívők egy csoportjával is találkozott. Az alkotmánybíróság tagjai előtt a katolikus egyházfő a hit és a törvény közötti érintkezési pontokat emelte ki, és hangsúlyozta az alaptörvény tiszteletben tartásának különleges jelentőségét.

A hívőkkel találkozva aggodalommal szólt arról, hogy évtizedek óta csökken az aktív vallásgyakorlók száma, és egyre többen távolodnak el az egyházi élettől. Mindazonáltal közvetve az egyház modernizálása ellen emelt szót. Hangsúlyozta, hogy a katolikus egyháznak nem elsősorban a jelenhez kell igazodnia. Elismerte, hogy változásokra szükség van, ugyanakkor úgy értékelte, hogy ellen kell állni az egyház elvilágiasodásának.

Vatikáni források szerint a pápa sürgette, hogy az egyház mondjon le privilégiumairól. “Az anyagi és politikai terheitől, valamint a privilégiumaitól megszabadított egyház jobban és valóban keresztény módon fordulhat a világ felé, és valóban nyitott lehet” – jelentette ki XVI. Benedek.

Értesülések szerint az egyházon belüli, Mi vagyunk az egyház (Wir sind Kirche) nevű reformmozgalom csalódottságának adott hangot a pápai látogatás eredményei miatt, és a hívőket engedetlenségre szólította fel. A többnyire laikus hívőkből álló szervezet Freiburgban közzétett nyilatkozatában annak a nézetnek adott hangot, hogy a keresztény hívőknek nem az egyházi vezetés további lépéseiben kell reménykednie, hanem saját lelkiismeretét kell követnie.

Ugyancsak vasárnapi értesülések szerint a diákokkal, fiatalokkal szemben elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak szövetsége nem tartotta kielégítőnek azt a találkozót, amelyre még pénteken este került sor Erfurtban a pápa és az áldozatok egy csoportja között. A szervezet látszattalálkozóról beszélt, amely nézete szerint az egyházi személyek által elkövetett bűncselekmények eltussolását szolgálta.

A négynapos látogatás során a pápa több szabadtéri misét mutatott be. Berlinben beszédet mondott a Bundestagban, Erfurtban az ökumenizmus jegyében a német evangélikus egyház vezetőivel találkozott.

Comments Closed