Fox: Ittas vezetés és illegális bevándorlás miatt őrizetbe vették Obama nagybátyját

Ittas vezetés és illegális bevándorlás miatt őrizetbe vették Onyango Obamát, az amerikai elnök eltűntnek hitt nagybátyját a massachusettsi Framinghamben  – jelentette hétfőn internetes oldalán a Fox televízió, az ugyancsak Rupert Murdoch sajtómágnás tulajdonában lévő londoni The Times és a The Australian értesüléseire hivatkozva.

A 67 éves kenyai állampolgárságú férfi, akit Barack Obama “Omar nagybácsiként” emlegetett az 1995-ben megjelent, Apám álmai (Dreams of My Father) című könyvében, egy négykerék-meghajtású Mitsubishi terepjáróval csaknem összeütközött egy rendőrségi járőr kocsival. A The Washington Times hivatalos forrásokból származó értesülése szerint Onyango Obama a kérdésre, hogy kit szeretne felhívni az óvadék ügyében, így válaszolt: “Azt hiszem, a Fehér Házat fogom felhívni.” Az incidens augusztus 24-én történt este a Bostonhoz közeli településen.

Az Obama Onyagóként is ismert nagybácsi a hivatalos iratok szerint alkoholos befolyásoltságban vezetve  közveszélyt okozott és kanyarodáskor nem használta az indexet. Illegális bevándorlás miatt Onyango Obamának az Egyesült Államokból történő kitoloncolását már korábban elrendelték.

Onyango Obama a 70-es években vándorolt Kenyából az Egyesült Államokba. A jelenlegi elnök könyve szerint “a nagybácsi 25 évvel ezelőtt távozott Amerikába és sohasem tért vissza”. A The Times 2008-ban az elveszett elnöki rokon nyomába eredt, de helyette annak nővérére, Zeitunira bukkant rá Bostonban. “Omar bácsi” és Zeituni az amerikai elnök nagyapja, Hussein Onyango Obama harmadik feleségének, Sarahnak a gyermeke. Barack Obama könyvében a “nagymamájának” nevezte Sarah-t, mert ő nevelte fel az apját, az idősebbik Barackot, aki pedig Hussein második feleségétől, Akumutól született.

A The Timesnak 2008-ban csak annyit sikerült megtudnia az 1944. június 3-án született O. Onyango Obamáról, hogy Boston egyik külvárosában él. A lap a születési dátuma alapján azonosította be a nagybácsit.

Onyango Obama kis híján azért ütközött össze a rendőrautóval, mert nem állt meg a stoptáblánál, majd hirtelen balra rántotta a kormányt. A férfi ártatlannak vallotta magát a közlekedési kihágásban.

Zeituni Onyagónak, aki ellen szintén megindították a kitoloncolási eljárást, tavaly a bíróság engedélyezte, hogy az Egyesült Államokban maradhasson. Ügyvédje, Margaret Wong most elvállalta a bátyja jogi képviseletét is.

 

Comments Closed