Atlétikai vb – Pars ezüstérme feledtette a diszkoszvetők kudarcát -ÖSSZEFOGLALÓ

Szépen végződött magyar szempontból a tegui szabadtéri atlétikai világbajnokság hétfői versenynapja: Pars Krisztián nagyszerű teljesítménnyel ezüstérmes lett kalapácsvetésben.

A szombathelyi dobó a fináléban folyamatosan javított eredményén, utolsóra pedig idei legjobbját, 81,18 métert ért el, mellyel mindössze hat centivel kapott ki a 2004-ben olimpiai bajnok, 36 éves japán Murofusi Kodzsitól.

Parsnak hét centi hiányzott az aranyéremhez, mivel akkor is riválisa mögé szorult volna, ha 81,24-et ér el, mivel a japánnak jobb volt a második kísérlete.

Németh Zsolt tanítványa pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el, s egyben a magyar atlétika ötödik vb-ezüstérmét szerezte meg.

A versenynap ugyanakkor nem indult jól a magyar tábor számára, mivel a válogatott másik két nagy reménysége, a világranglista-vezető (69,50 m) Kővágó Zoltán, illetve a tavaly Európa-bajnoki bronzérmes Fazekas Róbert nem jutott döntőbe a diszkoszvetés selejtezőjéből. Előbbi 62,16 méterrel a 15. eredményt érte el, míg utóbbi három érvénytelen kísérlettel zárt.

A hétpróbázó Farkas Györgyi az első napon 3390 pontot gyűjtött, s ezzel a 25. helyen áll a menet közben 28-ról 26-fősra csökkent mezőnyben.

A nap hat döntőjéből szinte mindegyik izgalmas csatát hozott, ám a legemlékezetesebben talán a férfi 110 gát fináléja zárult. Hiába nyert ugyanis a pekingi olimpiai bajnok kubai Dayron Robles, később kizárták, mivel – egy óvás miatt – a televíziós felvételek tanulmányozása után a döntnökök úgy ítélték meg, hogy a kezével akadályozta a kínai Liu Hsziangot (Liu Xiang). A számot így az amerikai Jason Richardson nyerte meg Liu előtt.

Comments Closed