MSZP: elfogadhatatlan az önkormányzatok autonómiájának csorbítása

Az MSZP országos elnöksége szerint elfogadhatatlan az önkormányzatok jogi, szakmai és financiális autonómiájának tervezett csorbítása; a pártelnök ezért konzultációt kezdeményez az önkormányzati szövetségekkel – tájékoztatta a párt szerdán az MTI-t.

Az MSZP országos elnöksége szerdai ülésén az új önkormányzati törvény koncepciójával foglalkozott. Varga Zoltán volt önkormányzati miniszter, az MSZP önkormányzati kabinetvezetője és Lukács Zoltán országgyűlési képviselő, a munkacsoport tagja ismertette az ülésen az önkormányzati törvényt érintő koncepciókat és véleményeket – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a párt fontosnak tartja az önkormányzatok önállóságát mint a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmányát, amely “ma is a helyi közösségeket szervező és összetartó erőt jelenti”. Az önkormányzatok jogi, szakmai és financiális autonómiájának tervezett csorbítása elfogadhatatlan minden, felelősen gondolkodó párt számára, ezért az elnökség úgy döntött, hogy Mesterházy Attila pártelnök konzultációt kezdeményez az önkormányzati szövetségekkel – áll a közleményben.

A közlés szerint a megbeszélés egyik javasolt témája a készülő, új önkormányzati törvény koncepciója, a másik a devizaválság önkormányzatokra gyakorolt hatása. A pártelnök levélben hívta meg az önkormányzati szövetségeket szakmai egyeztetésre.

Az országos elnökség szerdai ülésén áttekintette a legutóbbi munkanélküliségi adatokat, a gazdaság helyzetével foglalkozó elemzéseket és szakértői véleményeket, és ezek alapján úgy döntött: külön projekt keretében kidolgozza az úgynevezett Kelet-Magyarország-programot, amely komplex módon foglalkozik az ott élők problémáival.

Az elnökség a párt társadalompolitikai kabinetjét bízta meg a program koordinálásával. A projektben részt vesznek az MSZP szakpolitikusai, az érintett megyék országgyűlési képviselői és neves társadalomtudósok, szakemberek – olvasható a közleményben.

Közölték: az MSZP elnöksége, egyetértve a magyar kormány álláspontjával, “a lehető leghatározottabban tiltakozik Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök minapi, Esterházy Jánosra vonatkozó kijelentése ellen”.

Comments Closed