Kétezernyolcszáz éves olmék emlékművet tártak fel mexikói régészek

Kétezernyolcszáz éves olmék emlékművet tártak fel mexikói régészek, a másfél tonnás relief három macskát ábrázol.

A Nemzeti és Történeti Intézet (INAH) munkatársai a Morelos-völgyben fekvő Chalcatzingo régészeti helyszín feltárásán dolgoznak. A területet Kr.e. 800 és Kr.e. 500 között lakták az olmékok, ez az egyetlen prekolumbiánus lelőhely Mexikó központi részén, ahol monumentális kőfaragványok kerülnek elő – olvasható a The Latin American Herald Tribune (http://www.laht.com) online kiadásában.

A feltárások 1930-as megkezdése óta 41 grandiózus emlékművet találtak a helyszínen, ezekből négy az olmékok által tisztelt és félt macskákat ábrázolja.

A most feltárt díszes relief másfél méter magas és 11 darabban került elő. Az ókori mestermű három ülő, nyugat felé néző macskát ábrázol profilból.

Az olmékok, a “gumiország népe”, a legkorábbi közép-amerikai archaikus civilizáció névadói, akik a mai Mexikó Veracruz és Tabasco államainak területén éltek a Kr. e. 1500 és Kr.e. e. 400 között. Kultúrájuk példaként szolgált az utánuk jövő maják számára is. Az olmékek emelték az első hatalmas építményeket. Az első piramis La Ventában épült, 33 méter magas volt, és egy közeli vulkán alakját utánozta.

Kereskedtek az élelmiszerfelesleggel, ahogy az általuk készült tárgyakkal, amelyeket szerszámkészítésre alkalmas felföldi obszidiánra cseréltek, a délkeleti völgyekből jádét hoztak, ékes faragványaikért és kagylóhéj dísztárgyaikért vasércet vettek.

Comments Closed