Emberi maradványokat találtak a speciális búvárok a Margit-hídnál

Emberi maradványokat találtak a speciális búvárok, miközben kiemelték a II. világháborúban felrobbantott budapesti Margit-híd vízben lévő darabjait. Még nem tudni, mikor és milyen körülmények között került a folyóba az összesen hét csontváz, de nem kizárt, hogy olyan zsidóknak a maradványairól van szó, akiket a Dunába lőttek – ismerteti a csütörtöki Népszava.

A hét csontvázra, pontosabban csontmaradványokra és ruhadarabokra, cipőkre június végén a híd felújítása közben találták rá az ott dolgozó munkások. Az ipari búvármunkát végző Hídépítő Speciál Kft. (HSP) búvárai találták meg a csontvázakat, és azonnal jelezték a felújítást végző konzorciumnak, ők értesítették a rendőrséget.

A maradványokra az 1-es, tehát a pesti oldalhoz legközelebbi hídfő északi oldalán bukkantak rá. Egyelőre csak feltételezések vannak arról, hogyan és mikor kerülhettek a Dunába. A németek 1944. november 4-én aknázták alá a hidat, de még közben a töltetek a déli csúcsforgalom idején váratlanul felrobbantak. A balesetben meghalt negyven német utász és száz civil, tehát az ő maradványaikról is szó lehet. Viszont az sem zárható ki, hogy a testeket a víz hozta, és már a híd felrobbanása előtt fennakadtak a pillérnél. Az köztudott, hogy a nácik és a nyilasok általában meztelenre vetkőztetve lőttek a Dunába zsidókat, zsidókat bújtató civileket és más “gyanús elemeket”, bizonyos esetekben azonban, ha közben megszólalt a légvédelmi sziréna, nem vesződtek a vetkőztetéssel, azonnal kivégezték őket.

Ha a robbanások áldozatairól van szó, akkor ezt az magyarázza, hogy a sok áldozatot akkor nem tudták mind kiemelni a vízből, ha viszont kivégzett emberekről, akkor ezt az újlipótvárosi “nemzetközi” gettó közelsége magyarázhatja. Az azonosításban segíthetnek a viszonylag jó állapotban megmaradt ruhák és cipők.

A bejelentés után Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója is a helyszínre érkezett, és engedélyt kapott, hogy megnézze a csontokat, de – mint mondta – a vizsgálatok lezárásáig nem tud semmi biztosat mondani. Mindkét verziót lehetségesnek tartja Varga László történész is, de amíg nem derül ki az áldozatok életkora és haláluk oka, addig legfeljebb találgatni lehet. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a csontokat – olvasható a Népszavában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.