A brit nagykövet megköszönte a líbiai magyar közreműködést a brit újságíró kiszabadításában

Greg Dorey budapesti brit nagykövet hétfőn megköszönte, hogy Magyarország Líbiában közreműködött egy brit újságíró kiszabadításában.

“Örömmel hallottam, hogy Nigel Chandler brit újságíró kiszabadult líbiai fogságából” – közölte a nagykövet, aki megköszönte Marton Béla tripoli magyar nagykövetnek, hogy segítséget nyújtott Chandler és néhány kollégája kiszabadulásához.

“Nagyon hálásak vagyunk Marton Béla nagykövetnek és a magyar nagykövetség munkatársainak, amiért segítséget nyújtanak brit állampolgároknak Tripoliban a brit nagykövetség bezárása óta” – írta a diplomata a brit nagykövetségnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A brit nagykövetség közlése szerint Chandler május 19-én nyerte vissza szabadságát, a líbiai hatóságok április 5-e óta tartották fogva.

Greg Dorey nagykövet kiemelte: az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország egyike azon néhány EU-országnak, amelynek még működik diplomáciai képviselete az észak-afrikai ország fővárosában. Méltatta, hogy a szóban forgó néhány nagykövetség nagyon nehéz körülmények között működik.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete május 19-én személyesen fejezte ki háláját Martonyi János külügyminiszternek azért a segítségért, amelyet a magyar külügy négy külföldi újságíró – köztük két amerikai állampolgár – líbiai szabadon engedése érdekében nyújtott.

Martonyi János külügyminiszter elmondta, Magyarország tripoli nagykövetségének segítségével engedtek szabadon négy külföldi újságírót, a líbiai kormány képviselője Magyarország tripoli nagykövetének adta át a hetek óta fogva tartott két amerikai, egy brit és egy spanyol állampolgárságú újságírót.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is nyitva tartja Tripoliban lévő nagykövetségét, amely immáron szinte egyetlenként képviseli ott az Európai Unió tagországait. Mint mondta, a nagykövetség munkatársai készek további humanitárius segítséget nyújtani hasonló helyzetekben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.