Töretlen a magyar sikerszéria: “Reccsentek” a tésztahidak

Ismét magyar aranyérem született a pénteken megrendezett RECCS Tésztahídépítő világbajnokságon; az immár kétszeres világbajnoki aranyérmes Márkos Szilárd nemcsak a 2011-es év bajnoka lett, hanem új világrekordot is felállított.

Tizenkét felsőoktatási intézmény, hat ország és harminckilenc híd nevezett az idei világbajnokságra, amelyet pénteken rendeztek az Óbudai Egyetem Bécsi úti aulájában. Híd- és tartószerkezet kategóriában versenyeztek a tésztaépítmények.

Németország, Irán, Lettország, Románia, Szerbia és Magyarország hallgatói közül “tartó” kategóriában a 25 építmény közül aranyérmet nyert az eddigi világcsúcstartó Márkos Szilárd, az Óbudai Egyetem diákja, aki korábbi 560,3 kilogrammos teljesítményét szárnyalta túl: 578,2 kilogrammal lett első helyezett. A második egy iráni páros 416,5 kilogrammal, a résztvevők az Iszlám Egyetemről érkeztek. A harmadik helyezett egy négytagú iráni csapat lett, az ő hídjuk 385,3 kilogramm terhelésnél roppant össze.

“Híd” kategóriában aranyérmet szerzett a győri Széchenyi Egyetem diákja, Varga Mátyás hídja, amely 382,2 kilogramm terhelésnél tört össze. Második lett a Nyíregyházi Főiskoláról Sándor Péter 354,1 kilogrammal, a bronzérmet pedig Botka Balázs és Kurucz Sándor, az Óbudai Egyetem hallgatói nyerték 333,7 kilogrammal.

A versenyre nagyon szigorú szabályok szerint történik a nevezés: a tésztaépítmények maximum egy kilógramm tömegűek és egy méter fesztávúak lehetnek, amelyeket középpontjuknál terhelésnek vetnek alá, és az győz, amely a legnagyobb terhelést bírja ki.

Szépség és innováció díjat nyert Borsos Sándor és Goór Krisztián hídja a szabadkai Műszaki Főiskoláról. Péntek Máté, aki a Kolozsvári Egyetemről érkezett, tartószerkezet kategóriában nyerte el ugyanezt a két díjat. Az Izsáki tésztagyártó különdíjával a Marosvásárhelyi Egyetemet jutalmazták, a Gyermelyi pedig a Kolozsvári Egyetemet tüntette ki elismerésével.

A tésztaépítő verseny akár mulatságosnak is tűnhet, a szerkezetek elkészítése mögött azonban komoly mérnöki munka áll. A versenyzők méréseket végeznek, a legjobb alapanyagokat tesztelik és választják ki, valamint számítógéppel megtervezik a szerkezeteket, amelyeket aztán napokon keresztül ragasztanak és állítanak össze. Sokszor próbatesztet is végeznek rajtuk, házi versenyeken roppantják össze az építményeket, mielőtt a világbajnokságra újra elkészítik őket.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara mintegy tíz évvel ezelőtt kapcsolódott be ebbe a versengésbe és a magyar hallgatók a kanadai Okanagan Egyetemen rendezett, addig legrangosabbnak számító versenyeken hat alkalommal indultak és hatszor nyertek, bizonyítva ezzel a magyar műszaki felsőoktatás színvonalát, a magyar diákok szakmai tudását, kreativitását.

A kiemelkedő eredményekre tekintettel az egyetem Tésztahídépítő Világszövetség alapítását kezdeményezte. A szövetség központja az Óbudai Egyetem lesz és minden év májusában megrendezi a világbajnokságot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.