Strauss-Kahn saga: AIDS-esek számára fenntartott lakásban él az inzultált szobalány (összefoglaló)

A lehetséges börtönbüntetés mellett amiatt is kell aggódnia Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgatónak, hogy állítólagos szexuális támadásának áldozata olyan lakásban él Bronxban, amelyet HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg felnőttek számára tartanak fenn – írta szerdai számában a New York Post című bulvárlap.

A Sofitel szálloda szobalánya, egy nyugat-afrikai bevándorló, előzőleg is olyan lakásban lakott Bronxban, amelyet a harlemi AIDS-egyesület (Harlem Community AIDS United) kizárólag a vírussal megfertőzött felnőttek és a családtagjaik számára tartott fenn. A lap ugyanakkor, az orvosi titoktartás miatt, azt nem tudta kideríteni, hogy a 32 éves nő – akiről egy nappal korábban azt állította, hogy hithű, fejkendőt viselő muzulmán – valóban AIDS-beteg-e.

A nő vallomása szerint az IMF-vezér kétszer kényszerítette orális szexre, és meg akarta erőszakolni. A lap rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a szobalány a padlóra köpte támadójának magját, amelynek DNS-vizsgálata folyamatban van.

A szobalány jelenleg a manhattani főügyészi hivatal védelmében áll. Telefonját lehallgatják, nehogy a vádlott képviselői befolyásolni tudják, és esetleg rávegyék arra, hogy ne működjön együtt a hatóságokkal. A lap névtelenül megszólaltatott egy olyan “nagy befolyású” ügyvédet, aki állítólag el akarta érni a nőt, s aki szerint a szobalány “6 millió dollárt vagy annál többet is kaphatna azért, ha egyszerűen befogná a száját”.

A szövetségi járványügyi központ szakvéleménye szerint orális szex közben a HIV-vírussal mind az aktív, mind a passzív partner megfertőződhet.

Az IMF-vezért a New York Post szerint a Rikers Island-i börtöncellájában megfosztották a cipőfűzőjétől is, nehogy öngyilkosságot követhessen el, a légzését pedig orvosi berendezés figyeli folyamatosan. A lap úgy tudja, hogy Strauss-Kahn egy egész épületszárnyban egyedül van elzárva.

DSK ügyvédje, William Taylor nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy védence lemond-e hivataláról. Az IMF kormányzótanácsának joga van elmozdítania a posztjáról a vezérigazgatót, de az intézmény számára az “ideális” az lenne, ha maga mondana le róla – jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.

Korlátozniuk kell a letartóztatott IMF-vezért bilincsben mutató felvételek mennyiségét a francia televízióknak – szólította fel a francia médiahatóság a televíziós csatornák hírműsorait. A Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (Audiovizuális Legfelsőbb Tanács, CSA) figyelmeztette a tv-adókat, hogy egy 2000-ben elfogadott törvény értelmében, az ártatlanság vélelmének védelme miatt tilos megbilincselve mutatni embereket a televízióban, amíg el nem ítéli őket. A törvény megszegők akár 15 ezer eurós büntetést is kaphatnak, ám nem a hatóság, hanem a jogaiban megsértett egyén perelheti a médiumokat. Az előírás a nem Franciaországban rögzített felvételekre is vonatkozik – írta a The Wall Street Journal.

Nem javítja érdemben a francia szélsőjobb esélyeit a jövő évi franciaországi elnökválasztáson a legesélyesebb szocialista jelöltként emlegetett Strauss-Kahn letartóztatása – vélekednek londoni stratégiai elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi és politikai kockázatelemző csoport londoni szakértőinek helyzetértékelése szerint “nem kell eltúlozni” annak jelentőségét, hogy a politikus valószínűleg máris kiesett a francia államfői tisztségért folyó versenyből.

Az Eurasia elemzői szerint a francia politikai életet egyébként alapjaiban felrázó botrány nyomán sem nőtt annak az esélye, hogy a francia szélsőjobb vezető ereje, a Nemzeti Front élén álló Marine Le Pen megnyeri az elnökválasztást. Le Pen eljuthat ugyan a második fordulóig, de ebben az esetben a centrista szavazók jó eséllyel felsorakoznának az ellenjelölt mögött, bárki legyen is az – áll a londoni elemző csoport előrejelzésében.

A cég szerint ugyanakkor a jelenlegi francia elnöknek, Nicolas Sarkozynek is csak minimális politikai haszna származhat a botrányból. Sarkozy népszerűsége folyamatosan süllyed, és “komoly csapás volt” Jean-Louis Borloo korábbi környezetvédelmi miniszter távozása is a kormányzó UMP pártból. Borloo népszerű, és új centrista szövetség kialakítását tervezi. Ha indulna az elnökválasztáson, bizonyos, hogy szavazókat vinne el az UMP táborából.

Az Eurasia szakelemzői szerint azonban Strauss-Kahn kiesése az EU-politikára gyakorolhatja a legnagyobb hatást, mert ő az európai szuverén adósságválság megoldásán dolgozó, “leginkább előre gondolkodó” európai politikusok közé tartozik. Ha megválasztották volna francia elnöknek, Franciaország valószínűleg erőteljesebb vezető szerepet játszott volna az unió gazdasági irányításában.

Ha Sarkozy győz, az a jelenlegi – az európai fronton passzív, a globális biztonsági és gazdasági színtéren “hiperaktív” – francia EU- és külpolitika folytatódását jelentené. Bármely más jelölt győzelme is valószínűleg csak csekély módosulást eredményezne a mostani francia politikai irányvonalban – vélekednek az Eurasia Group londoni elemzői Kertész Róbertnek, az MTI tudósítójának jelentése szerint.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.