Cannes: Távozásra kértek magyar szakmai vezetőket a BIFF sajtóbeszélgetésén

Cannes (MTI) – Távozásra szólították fel Bereczki Csabát, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) nemzetközi igazgatóját és Kálomista Gábort, a Magyar Producerek Szövetségének elnökét kedden a 2012-ben induló Budapest International Film Festival (BIFF) elnevezésű nemzetközi filmes mustráról rendezett sajtóbeszélgetés kezdetén a 64. Cannes-i Filmfesztiválon.

A beszélgetésen jelen lévő Szőcs Géza kulturális államtitkár szerint a szakmai vezetők megjelenése “erőltetett provokációnak” tűnt, azért, hogy “az érdemi kérdésekről elterelje a figyelmet”.

A zártkörű, ültetéses szakmai kerekasztalt a fesztivált életre hívó Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége (MAPSZ) megbízásából a Screen International filmes folyóirat szervezte. A rendezvényre – amelyen a MAPSZ vezetőin kívül jelen volt Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára, valamint Bokor Attila, a minisztérium filmes főosztályának vezetője is – hét külföldi szervezet, illetve sajtóorgánum, valamint három magyar újságíró kapott írásban meghívót.

A helyszínen megjelent Bereczki Csaba és Kálomista Gábor is, a szervezők azonban arra hivatkozva, hogy privát rendezvényt tartanak, távozásra szólították fel a két szakmai vezetőt. Kifelé menet Bereczki angolul hangosan megjegyezte: “ezt nem fogom elfejteni”.

Bereczki az MTI-nek az incidensről elmondta: az MMKA nemzetközi igazgatójaként és az Eurimages képviselőjeként szeretett volna részt venni az eseményen, amely a magyar film szempontjából számára fontos bejelentésnek tűnt. A helyszínen azonban azt közölték vele, hogy ez egy privát rendezvény.

“Ez lepett meg engem a legjobban. Amikor a magyar kulturális államtitkár és a két producernek nevezett, a magyar filmvilágban kétes hírnevet szerzett ember (Neményi Ádám és Barbalics Péter) bejelent egy budapesti filmfesztivált, az mitől privát?” – hangsúlyozta Bereczki.

A távozás körülményeiről az MTI kérdésére elmondta: egy biztonsági ember megkérte, hogy fáradjon ki. Ezt követően Bereczki a Screen International egyik szervezőjétől, majd Bokor Attilától is megkérdezte, hogy “ezt hogy képzelik?”. Elmondása szerint a NEFMI főosztályvezetője azt válaszolta, hogy “sajnos nem ők a szervezők”.
“Ez azért furcsa, mert ha én csinálok egy születésnapi partit, és megbízok egy rendezvényszervező céget azzal, hogy szervezze meg, majd amikor jönnek az emberek, és erre én azt mondom, hogy bocs srácok, nem én döntöm el, hanem a rendezvényszervezők… ez úgy komolytalan, mint ahogy az egész (budapesti) fesztivál is komolytalan” – fogalmazott Bereczki.

Bereczki úgy véli, hogy a budapesti fesztivál szervezőit “minősíti ez a mai esemény és a rendezvényt is, amelyre készülnek”. Kálomista Gábor az MTI megkeresésére elmondta: Bereczkivel bement a megbeszélés helyszínére, majd miután a franciák azt mondták nekik, ez egy privát rendezvény, eljöttek onnan. “Atrocitás nem történt” – tette hozzá. Pedig a Magyar Producerek Szövetsége elnökeként kíváncsi lett volna arra, hogy milyen fesztivált szerveznek jövőre Budapesten. Az MTI kérdésére megerősítette: a többi szakmai szervezethez hasonlóan az övével sem konzultált a MAPSZ.

A szakmai együttműködés azonban megfogalmazása szerint csak nagyon keskeny mezsgyén lehetne elképzelhető, mert a Magyar Producerek Szövetsége mindaz ellen tiltakozik, amit Neményi Ádám és Barbalics Péter producerként képvisel. “Nem az irigység beszél belőlem, hanem a józan ész” – tette hozzá.

Szőcs Géza az MTI megkeresésére elmondta: meghívott vendégként volt jelen a Screen filmes szaklap által szervezett sajtóbeszélgetésen.

Véleménye szerint “kínosnak mondható a próbálkozás, ha valaki olyan terített asztalhoz akar leülni, ahova nem kapott meghívást”. Mint ahogy az is kínos, hogy Bereczki Csaba azzal a hangoskodással távozott, hogy nem fogja elfelejteni ezt az esetet – hangsúlyozta. A kulturális államtitkár szerint a szakmai vezetők megjelenése “erőltetett provokációnak” tűnt, azért, hogy “az érdemi kérdésekről elterelje a figyelmet”.

“Úgy érzem, a nemzetközi filmfesztivál gondolatát mindenki támogatja, talán a kezdeményezők személye nem nyerte el mindenki tetszését. Meggyőződésem, hogy nagy jelentősége van a filmszakmában egy ilyen nemzetközi fesztiválnak” – tette hozzá.

Kálomista Gábor megnyilvánulásaira kitérve Szőcs Géza arról is szólt, hogy megítélése szerint “Kálomista nyilatkozata nem a filmszakma megosztottságát tükrözi, hanem az ő sértettségét”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.