Ausztria: Heves reakciók az Erste Bank vezérének a politikát élesen bíráló szavaira

Heves reakciókat váltott ki az osztrák politikát élesen bíráló kijelentéseivel Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt kapzsiságot és a valóságtól való elrugaszkodottságot vetett Andreas Treichl szemére a bankvezető pénteki nyilatkozata után. Az ellenzék részben igazat adott a bankvezetőnek, ugyanakkor bírálatokat is megfogalmazott.

Treichl, pénteken az Osztrák Néppárt (ÖVP) egy salzburgi vitaestjén úgy vélekedett, hogy miközben a hitelezés feltételeit az utóbbi években – részben jogosan – megnehezítették Ausztriában, az egyes államoknak nyújtott kölcsönök biztonságosságával senki sem törődött. Ez “durva hiba” – mondta az ORF tudósítása szerint. “Politikusaink túl ostobák és gyávák” – fogalmazott – , hogy ez ellen tegyenek. “Nem értenek a gazdasághoz”, s mindez ártani fog Ausztriának – mondta.

Egy banknak tízszer annyi saját tőkére van szüksége ahhoz, hogy egy általa jól ismert és megbízhatónak tartott cégnek hitelezzen, mint ha Görögországnak kölcsönöz, “amiről már most tudni lehet, hogy csak az adófizetőkön keresztül lehet visszafizetni” – mondta.

Rossz képet fest, ha valaki először a politikától és az emberektől kér segítséget, és aztán ha megkapta a segítséget, kapzsiságot és a valóságtól elemelkedettséget tanúsít” – mondta Josef Ostermayer államtitkár, a pénzügyminiszter helyettese az osztrák bankmentő csomagra utalva. “Akkoriban félelem volt a bankigazgatók arcára írva, most arrogancia” – tette hozzá.

A legnagyobb ellenzéki párt, a populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a bankmentő csomagra utalva szintén bírálta és arrogánsnak nevezte Treichlt, de hozzátette, hogy nézetük szerint a bírálat éppen az ÖVP-t érinti.

A másik kormánypárt, a pénzügyminisztert is “delegáló” Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, Michael Spindelegger külügyminiszter visszautasította a Bázel III. rendelkezéseket is érintő bírálat hangnemét, ugyanakkor nyitottnak mutatkozott a párbeszédre. “Az erős érzelmi töltet is azt mutatja, hogy szükség van a párbeszédre, s én keresni fogom ennek a lehetőségét” – mondta az ORF rádiónak.

Az ÖVP-hez közel állónak tartott bank vezetője arról is beszélt a pénteki rendezvényen, hogy véleménye szerint a gazdasági következmények mellett politikai hátrányoktól is tartani lehet. Egy demokrácia, amely nem tud semmit tenni az ilyen visszás helyzetek ellen elveszíti legitimációját és kaput nyit a “politikai sarlatánok előtt” – vélekedett.

Treichl úgy látja, közeledik egy újabb, még súlyosabb gazdasági válság, s a politika nem tesz semmit ez ellen. Mint mondta, “hatalmas veszélyt” lát abban, hogy a bankszakma “viszonylag keveset tanult” a válságból. “Ugyanis hihetetlenül nagy annak az esélye, hogy nem hagyományos üzleti tevékenységgel elképzelhetetlenül gyorsan elképzelhetetlenül sok pénzt lehessen keresni” – fejtette ki. A következő válság nem az ingatlan-, hanem a nyersanyag-piacról indul majd ki – vélekedett. Míg a közép-kelet-európai bankok továbbra is túlnyomórészt hitelezéssel és betétgyűjtéssel foglalkoznak, addig “egy német bank kétezer milliárd eurós mérlegfőösszeg mellett ezerötszáz milliárddal folytat spekulációt” – mondta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.