Afganisztán: Hősi halottá nyilvánította a miniszter a közlekedési balesetben meghalt két magyar katonát

A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította azt a két magyar katonát, aki az afganisztáni Baglán tartományban halt meg kedden magyar idő szerint délelőtt 10 óra 15 perckor.

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt is bejelentette: a baleset következtében egy katona válságos állapotban került kórházba, egy társuk súlyos, de nem életveszélyes, kettő társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, melynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult.

A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került a Mazari-Sarif városának katonai kórházába.

A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint és az eddigi ismeretek alapján nem harci cselekmény vagy terrortámadás, hanem közlekedési baleset történt helyi idő szerint 12 óra 45 perckor Afganisztánban.

A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba hősi halottá nyilvánította. A honvédelmi tárca vezetője megalakította a kegyeleti bizottságot, amely a holttestek hazaszállításáról és temetéséről később dönt.

A honvédelmi miniszter egyelőre nem tudta megmondani, hogy a sérülteket mikor szállíthatják Magyarországra, ez az állapotuktól függ. Hende Csaba magyar idő szerint kedden délután videokonferencián tájékozódott az Afganisztánban szolgáló magyar katonák állapotáról, akik – mint mondta – “megrendülten, de méltósággal” fogadták a tragikus baleset hírét.

A Magyar Honvédség az elhunyt és sebesült katonák hozzátartozóit tájékoztatta a történtekről. A honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak.

Hende Csaba a balesetről tájékoztatta a magyar köztársasági elnököt, a miniszterelnököt az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint az Afganisztánban szolgáló katonai sofőrök megfelelő kiképzést kaptak a legbiztonságosabbnak tartott amerikai páncélozott járművek vezetésére.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.