NATO-gépek csapást mértek Tripolira

A NATO harci gépei több csapást mértek Líbia fővárosára csütörtökre virradó hajnalban. A támadásokban összesen hat ember életét vesztette, tízen megsebesültek.

A korai hajnali órákban négy gyors egymást követő robbanás hallatszott, s ezt megelőzően megszólaltak a légvédelmi szirénák, jelezve a közelgő légicsapásokat. Robbanások voltak hallhatóak a Báb el-Azízíja-i főhadiszállás körzetében. A detonációk ereje megrázta annak a szállodának az ablakait, ahol a Tripoliban dolgozó külföldi újságírókat szállásolták el.

A becsapódások után két fehér füstfelhő emelkedett a magasba, s szirénázó mentőautók robogtak az utcákon, valamint szórványos lövöldözés tört ki. Egy délutáni tájékoztatás szerint a bombázásban komoly károkat szenvedett Észak-Korea nagykövetsége.

Néhány órával korábban a líbiai állami televízióban – majdnem két hét után először – felvételeket mutattak Moammer Kadhafi líbiai vezetőről, aki törzsi vezetőkkel találkozott egy tripoli szállodában. A televízió összeállítása szerint az esemény szerdán történt, s a felvételek tanúsága szerint Kadhafi ezredes ép és egészséges.

Claudio Gabellini olasz tábornok a NATO nápolyi parancsnokságán kedden leszögezte, hogy “a NATO összes célpontja katonai” jellegű. Tagadta, hogy a szövetség Moammer Kadhafit veszi célba. A kérdésre, hogy a politikus él-e még, azt válaszolta: erre “nincs bizonyíték. Nem tudni, hogy mit csinál jelenleg.”

A NATO légiereje szerdára virradóra is parancsnoki központokat és kormányzati intézményeket támadott a líbiai fővárosban és környékén. Találat érte a parlament, az állami tévé és rádió, valamint a líbiai hírügynökség épületét. Állandó célpontja a Tripoli elleni légitámadásoknak a Báb el-Azízíja-i főhadiszállás, amelynek bunkerében húzta meg magát feltevések szerint Kadhafi. Csütörtök hajnalban itt hárman haltak meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.