Líbiában a lázadók elfoglalták Miszráta repülőterét

Nehéz harcok után elfoglalták Miszráta repülőterét szerdán a líbiai felkelők, és sok zsákmányt ejtettek a visszavonuló kormánycsapatoktól – jelentették a hírügynökségek.

A felkelők beszámolója szerint két napon át folytak az összecsapások, mire sikerült teljes ellenőrzésük alá vonni a két hónapja ostromlott város déli határánál lévő repteret. A kormányerők hátrahagyott harckocsijait a több száz fős fegyveres tömeg ünnepelve felgyújtotta.

“Ez nagy győzelem… Kadhafi erőinek az erkölcsi tartása nagyon meggyengült, miután többször is vereséget szenvedtek” – mondta az egyik fegyveres, aki már a főváros, a légvonalban mintegy 180 kilométerre nyugatabbra fekvő Tripoli felszabadításának tervéről beszélt. A következő célpont Zlíten lesz.

A kormányerők nyolc hete körülzárták, és három irányból támadták Miszrátát, de a kikötőjét soha sem tudták bevenni, és április végén kiszorultak a város központjából is. A folyamatos csatározásokban és tüzérségi támadásokban több száz ember vesztette életét.

Eközben 25, még a kormányerők kezén lévő város képviselői tanácskozást tartottak Katarban, és felesküdtek a felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsra. Ezek a városok az ország nyugati, központi és déli részén vannak. Megerősítették azokat a híreket, amelyek szerint a forradalom elérte Tripolit is. “Minden nap erőszakos összecsapások vannak… az egyetem diákjai röplapokat osztogatnak, lázadásra buzdítanak, és kitűzték a felkelés zászlaját” – mondta egyikük. Azt az orosz jelentést nem tudták megerősíteni, hogy a felkelők elfoglaltak egy katonai támaszpontot Tripoli elővárosában.

Egy másik résztvevő, a Moammer Kadhafi líbiai vezető törzséhez, a Kadhadfához tartozó Mohammed Szajjed Kadhaf ad-Dam egy üzenetben lázadásra szólította fel a törzset.

Az egyik ellenálló városban, Zintanban a felkelők elutasították, hogy tűzszünetet kössenek Kadhafi kormányzatával, amit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szorgalmazott. “Nem bízunk Kadhafiban… Ez nem a tűzszünet ideje” – mondta egy szóvivőjük.

Ban Ki Mun kedden beszélt telefonon al-Bagdadi al-Mahmúdi líbiai miniszterelnökkel, és felszólította az “azonnali, ellenőrizhető tűzszünetre”, a lakosság elleni támadások beszüntetésére. “Mahmúdi közölte, hogy a líbiai kormány kész erre, valamint az ENSZ és az Afrikai Unió megfigyelőinek fogadására” – mondta Genfben szerdán a főtitkár.

Szerdán Bengáziba, az Átmeneti Nemzeti Tanács székhelyére érkezett Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter. A látogatást nem jelentették be előre. Lengyelország a NATO tagjaként szállító repülőgépeket ajánlott fel a líbiai hadműveletekhez, de nem vesz részt a csapásmérő erőkben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.