Éles vita Gyurcsány törekvéseiről az MSZP-frakció kilenc órás ülésén

Kilenc órán át tartó, kemény hangvételű frakcióülésen vitatták meg szerdán Gyurcsány Ferenc törekvéseit a szocialisták. A volt miniszterelnök az ülés után azt mondta: nem akarja elhagyni az MSZP-t, változatlanul az a szándéka, hogy az erős, befolyásos, a centrumra nyitott balközép párt legyen.

Mesterházy Attila pártelnök bejelentette: a képviselőcsoport minden tagja megerősítette, hogy továbbra is az MSZP-ben kíván politizálni, és elfogadhatatlannak tartja, hogy közülük bárki másik pártot szervezzen vagy támogasson. Döntöttek arról, hogy lesz pártszavazás, de nem biztos, hogy csak a Gyurcsány-platform által kezdeményezett kérdésekről.

A kibővített frakcióülést – amelyen az elnökség tagjai is részt vettek – eredetileg azért hívták össze, hogy átbeszéljék a volt miniszterelnök pártszavazási kezdeményezését, új helyzetet eredményezett azonban a Magyar Nemzet szerdai cikke, amely szerint már februárban megalakult az a Demokrata Párt nevű szerveződés, ahol vezető tisztséget tölthet be a volt miniszterelnök. (A korábbi kormányfő – a Bloomberg hírügynökség jelentése szerint – a múlt héten külföldi újságírók előtt arról beszélt, hogy új politikai mozgalmat alapíthat, ha kudarcot vall az MSZP átalakítására tett “utolsó erőfeszítés”.)

Az ülés egyik résztvevője szerint a szerdai maratoni frakcióülés “kulturáltan Gyurcsány-ellenes” hangulatban zajlott, többen azonban élesen bírálták a volt miniszterelnököt. “Elfogyott a türelem Gyurcsánnyal szemben” – így írta le a hangulatot egy MTI-nek nyilatkozó szocialista politikus. Szerinte a frakciótagok többsége megelégelte, hogy a volt kormányfő folyamatosan azt vágja a szemükbe, hogy “korruptak, a múlt emberei, és képtelenek a megújulásra”, az általa kezdeményezett pártszavazással és egy új párt megalapításának lebegtetésével pedig sokaknál “elszakadt a cérna”.

A frakcióülésen többen Gyurcsány szemére vetették, pártszavazási javaslata elvonja a figyelmet a kormány politikájának szocialista kritikájáról, a képviselőcsoport munkájáról – tudta meg az MTI. Ugyancsak kifogásolták, hogy a volt kormányfő kezdeményezéseiről a sajtóból vagy a Facebookról értesülnek.

Az MTI úgy tudja, vita alakult ki Gyurcsány stratégiájának helyességéről, amely a demokratikus ellenzék egységesítését célozza. A résztvevők egyike szerint ez azt jelentené, hogy az MSZP-ben találna új politikai otthonra például Bauer Tamás és Debreczeni József, noha a szocialistáknak ehelyett arra kellene törekedniük, hogy markánsan baloldali politikát folytatva ők legyenek az ellenzék vezető ereje.

Gyurcsány sajtóértesülések szerint arra emlékeztette párttársait, hogy továbbra is sok a híve az MSZP-ben.

A volt miniszterelnök a maratoni ülés után újságíróknak azt mondta: nem akarja elhagyni az MSZP-t; ha lenne ilyen szándéka, már kilépett volna. Kifejtette: továbbra is az a célja, hogy az MSZP erős, befolyásos, a centrumra nyitott balközép párt legyen. A Demokrata Pártról szólva úgy fogalmazott, “nagyobb a füstje, mint a lángja”, szerinte csak arról van szó, hogy ezt az elnevezést a baloldal tudja használni.

Az őt ért bírálatokról Gyurcsány Ferenc elmondta: megszokta már, hogy a pártvezetők körében “árnyalt” tevékenységének megítélése, és azt is tudja, sokan nem boldogok attól, hogy pártszavazást kezdeményezett. Ezt a szándékot azonban végül elfogadta a párt, lesz pártszavazás, “ezt mindenki érti” – tette hozzá.

A korábbi kormányfő határozottan cáfolta azt a sajtóértesülést, amely szerint a frakcióülésen azzal fenyegette volna párttársait, hogy a Táncsics Alapítvány vezetőjeként továbbra is nagy hatalma van az MSZP-ben. Mint mondta, nem hangzottak el olyan megjegyzések, amelyek bárkit “kellemetlen helyzetbe hoztak volna”.

Szerinte az MSZP-ben “ma már senki sem mondja, hogy balra kell fordulni, mindenki azt mondja, hogy a balközép pozícióban kell lenni”. Arról azonban – folytatta – vannak és lesznek is viták, hogy ebbe mi és ki fér bele, kik azok, akiket be kell fogadni, és kik, akikkel megállapodást kell kötni.

Mesterházy Attila pártelnök esti sajtótájékoztatóján bejelentette: a frakció minden tagja megerősítette, hogy továbbra is a szocialista pártban kíván politizálni, és elfogadhatatlannak tartja, hogy közülük bárki másik pártot szervezzen vagy támogasson.

Közölte, a képviselőcsoport – néhány tartózkodással és ellenszavazattal – elfogadta javaslatát, amely arra kéri a választmányt, hogy írjon ki pártszavazást, ezért a kezdeményezéssel előálló, Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform vállalta, befejezi az aláírásgyűjtést. Az MTI kérdésére Mesterházy Attila hozzátette: arról, hogy mely kérdésekről tartanak pártszavazást, a választmány dönthet, de elismerte, a frakcióülésen fölvetődött, hogy a korábbi kormányfő által kezdeményezett kérdéseken kívül mást is szavazásra bocsássanak.

Hangsúlyozta, egy évvel a kormányváltás után már nem az a kérdés, hogy az MSZP megmarad-e, hanem az, hogy milyen alternatívát tud nyújtani azoknak, akik csalódtak a kormányzati politikában. Ma már az a kérdés – magyarázta -, hogyan lehet alkalmassá tenni a szocialista pártot arra, hogy számukra választási lehetőséget kínáljon. Az MSZP ezért vitasorozatot kezd erről – mondta, megjegyezve: minden frakciótag vállalta, hogy a vita eredményeként kialakuló többségi álláspontot elfogadja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.