Földrengés Spanyolországban halálos áldozatokkal

Közepes erejű földrengések rázták meg szerdán kora este Spanyolország délkeleti részét; legalább heten meghaltak, több tucatnyian megsebesültek.

Két földrengésről adtak hírt a helyi médiumok, a Richter-skálán mérve egy 4,5-es, illetve egy 5,2-es erejűről, amely két óra múlva, este hétkor követte az elsőt.

Lorca településen, Murcia közelében keletkeztek a legsúlyosabb károk, itt legalább két épület összeomlott, egyikük régi templomtorony, amely megrongálódott, majd később már a televízió élő helyszíni közvetítésében omlott a földre. A városban pánik tört ki, több ezren az utcára rohantak, újabb rengésektől tartva.

Lorcában egy kórházat evakuáltak, számos sérültet helyben láttak el, hadikórházat állítottak fel. A mentési folyamatokat már elkezdték, a mentőcsapatok a helyszínen dolgoznak.

“További túlélőket keresünk az összedőlt házak romjai alatt” – jelentette ki Francisco Jodar polgármester a spanyol rádióban.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök katonai különleges egységet küldött földrengés sújtotta területekre.

 

Egy alagút beomlott, több úton repedések keletkeztek

Az A7 jelzésű útvonalat lezárták, miután az azon lévő alagút beomlott. Az autópályákon és völgyhidakon repedések keletkeztek, ezért a hatóságok a legnagyobb óvatosságot javasolják a térségben utazóknak.

Andalúzia több megyéjében, Almeríában, Jaénban, Granadában, Málagában, Sevillában és még Madridban is érezték az erősebbik földmozgást, amelynek az epicentruma a Tercia hegységben volt. A nagy károk ettől 5-10 kilométerrel távolabb keletkeztek.

55 éve nem volt ilyen erős földrengés Spanyolországban. 1956-ban Granadában az akkori földmozgások tizenkét ember életét követelték. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.