Gyermekvállaláshoz kötnék a nyugdíjkorhatárt

A jelenlegi nyugdíjkorhatár a jövőben csak azokra a házaspárokra lenne érvényes, akik legalább két gyereket felneveltek és valamilyen szakmához juttattak, illetve iskolázottsághoz segítettek – a Magyar Nemzet szerint ezt a javaslatot is felveti az az előterjesztés, amely az új nyugdíjrendszer lehetséges irányaival foglalkozik.

Azok, akik kettőnél kevesebb gyermeket neveltek fel, vagy nem segítették őket a minimálisan elvárt képzettséghez, azoknak magasabb lenne a nyugdíjkorhatár.

Egy másik verzió szerint a gyermekvállalásból adódó jelenlegi nyugdíjhátrányokat úgy egyenlítenék ki, hogy a gyermekvállalási idő alatt kieső vagy csökkentett járulékfizetést az életpálya jövedelmének átlagával vennék figyelembe.

Kovács Zoltán a Közigazgatási és Igazságszolgáltatási Minisztérium kommunikációért felelős államtitkára a napilapnak leszögezte: mindössze egy vitaanyagról van szó, mely a Széll Kálmán-tervhez kapcsolódik, még semmi nem dőlt el.

Az előterjesztés szerint nincs alternatívája a felosztó-kirovó nyugdíjrendszernek. Így a jövőben kétféle tiszta nyugdíjrendszer működik majd egymás mellett: valaki vagy teljes egészében az állami rendszer tagja lesz, vagy csak saját megtakarításaira támaszkodik. Az állami rendszerben mindenki olyan mértékű nyugdíjjogosultságot szerezne, amilyen mértékben a rendszer fenntartásához hozzájárult.

Az egyéni számla bevezetése mellett a rendszer elemeit is szétválasztanák: elkülönülne a saját jogú öregségi nyugdíj és a hozzátartozói ellátás. Ezeknek az elemeknek a jövőben önálló pénzügyi forrása lenne, egymástól pontosan elhatárolva.

Az öregségi nyugdíj fedezetét szolgáló járulékrész is két részből, a hosszú távú és a rövid távú egyensúlyt fenntartó részből tevődne össze. Az egyéni számlára csak az előbbi, az aktív korban, jövedelemmel alátámasztott egyéni járulék kerülne. Ráadásul a munkáltató csak az egyéni jogosultságot nem teremtő (rövid távú) részt fizetné a jövőben. (hirado.hu, Forrás: Magyar Nemzet)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.