42. Magyar Filmszemle 2011: A Pál Adrienné lett a fődíj (díjazottak listája)

Kocsis Ágnes rendező Pál Adrienn című filmje nyerte vasárnap a fődíját, a külföldön is nagy sikerrel vetített alkotásé lett a szemle közönségdíja is. A rendezői díjat Mundruczó Kornél vehette át.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott díjátadó gálán Durst György, a szervezőbizottság vezetője elmondta: a testület erős fogadalmat tett, hogy ugyanolyan lesz a mustra, mint korábban, és bizakodnak, hogy jövőre is lesz filmszemle. “Erre vonatkozóan nem kaptunk túl sok bíztatást” – jegyezte meg. A mustra négy napja alatt egyébként mintegy tízezer néző látta a filmeket.

“Örülünk, hogy egy ilyen kevésbé gyors és pergő film elnyerte a közönség tetszését” – fogalmazott Kocsis Ágnes. A játékfilmes kategória győztes alkotásának stábja Szőcs Gézától, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárától vehette át a díjat.

A politikus úgy fogalmazott: a tavaly megválasztott kormány úgy ítélte meg, más irány kell a magyar filmművészetnek. Mint mondta, a filmtámogatás új rendszerével a “magyar film nem visszaszerezheti, hanem megszerezheti azt a nemzetközi elismerést, amelynek ‘virtuálisan’ már birtokában van”. Szőcs Géza arról is beszélt, hogy tervezik egy filmfesztivál életre hívását, így jövőre filmszemle és filmfesztivál is lehet.

A legjobb színész László Zsolt lett (A halálba táncoltatott leány), míg a legjobb színésznőnek járó díjat Bacskó Tünde kapta az East Side Stories című film The Wild Side című epizódban nyújtott alakításáért. A színésznő az 500 ezer forinttal járó díj átvétele után köszönetet mondott Hajdu Szabolcs rendezőnek, hogy lehetőséget adott neki a filmben. László Zsolt nem tudta átvenni személyesen az elismerést, mert színházi kötelezettségeinek tett eleget. Cserhalmi György, a játékfilmes zsűri elnöke külön szólt a mellékszereplőkről: “éljenek az epizodisták, idén ugyanis ők nem kaptak díjat”.

Két díjat is nyert Mundruczó Kornél filmje, a Szelíd Teremtés – A Frankenstein-terv. Mundruczó Kornél egymillió forinttal járó rendezői díjat kapott, emellett a film operatőre, Erdély Mátyás is díjat vehetett át az alkotás fényképezéséért. “A filmet még játsszák a mozik, nagyon örülnénk, ha még többen megnéznék” – jegyezte meg a rendező.

Sós Ágnes rendező Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek című alkotása diadalmaskodott a dokumentumfilmek mezőnyében és kapta meg az Ember Judit-díjat. Az elismerést Ember Judit lánya adta át. A rendező kiemelte, örülnek az HBO csatorna támogatásának és szeretnék, ha a dokumentumfilmek is eljutnának a közönséghez. Schiffer Pál rendezői díjjal ismerték el Szekeres Csabát az Örvény című alkotásért és Varga-Kabarcz Zsófia a Varázslatos gladiátorok című munkáért.

A legjobb kisjátékfilm Till Attila alkotása, a Csicska lett, amelyet hamarosan a cannes-i filmfesztiválon vetítenek.

A televíziós filmek között megosztva díjazták Török Ferenc Apacsok és Esztergályos Károly Szégyen – Töredékek a huszadik századból című filmjét.

Először szenteltek külön szekciót az animációknak, ebben a kategóriában Molnár Tünde Simon vagyok című munkája kapta a fődíjat. A tudományos-ismeretterjesztő kategória fődíjával, a Kollányi Ágoston-díjjal gazdagodott Török Zoltán Vad Magyarország című természetfilmje.

A Mozisok Országos Szövetsége által alapított Petróczy Sándor-díjat az Üvegtigris 3 nyerte el, a filmet több mint 304 ezren látták bemutatója óta. Dyga Zsombor Utolér című thrillere kapta az Országos Diákzsűri Zöld Holló-díját, a rendező elmondta “egyáltalán nem számított erre az elismerésre”.

Durst György, a szervezőbizottság vezetője elmondta: a testület erős fogadalmat tett, hogy ugyanolyan lesz a mustra, mint korábban és bizakodnak, hogy jövőre is lesz filmszemle. “Erre vonatkozóan nem kaptunk túl sok bíztatást” – jegyezte meg.

A mustra négy napja alatt egyébként mintegy tízezer néző látta a filmeket.

Az idei filmszemlét a hagyományos februári időponttól eltérően rendezték májusban, a mustra visszatért korábbi helyszíneire, az Uránia Nemzeti Filmszínházba, a Puskin, valamint a Corvin moziba. A kísérő programok – vetítések, koncertek – helyszíne a Gödör Klub volt.

 

Játékfilmes kategória 

Játékfilmes kategória fődíja és produceri díj:
Kocsis Ágnes: Pál Adrienn
Producer: Pusztai Ferenc

Rendezői díj:
Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv

Operatőri díj:
Erdély Mátyás (Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv)

Legjobb színész:
László Zsolt (A halálba táncoltatott leány)

Legjobb színésznő:
Bacskó Tünde (East Side Stories című film The Wild Side című epizódban nyújtott alakításáért)

Arany Mikrofon-díj:
Juhász Róbert (Pál Adrienn és Utolér)

Arany Olló-díj:
Czakó Judit (Utolér)

Kisjátékfilmes kategória

Legjobb kisjátékfilm:
Till Attila: Csicska 

Kísérleti film, elismerő oklevél:
Szabó Réka: Árnyékfilm

A zsűri elismerő oklevele:
Reisz Gábor: Külalak
Zomborácz Virág: Valami kék
Kárpáti György Mór: Erdő

Tévéfilmes kategória

A kategória fődíja – Zsurzs Éva rendezői díj (megosztva):
Török Ferenc: Apacsok
Esztergályos Károly: Szégyen – Töredékek a huszadik századból

Elismerő oklevél:
Dettre Gábor: Antigoné
Horváth Lili: Hazafelé (Hajónapló ’89-90)

Animációs kategória

Fődíj:
Molnár Tünde: Simon vagyok

Elismerő oklevél:
Szederkényi Bella: Orsolya
Békés Rozi: Villamos

Tudományos-ismeretterjesztő kategória

Kollányi Ágoston-díj (fődíj):
Török Zoltán: Vad Magyarország

Elismerő oklevél:
Nagy Attila János: Kételkedem, tehát vagyok


Dokumentumfilmes kategória 

Ember Judit-díj (fődíj):
Sós Ágnes: Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek

Schiffer Pál rendezői díj (megosztva):
Szekeres Csaba: Örvény
Varga-Kabarcz Zsófia: Varázslatos gladiátorok


Közönségfilm – Film.hu díja:
Kocsis Ágnes: Pál Adrienn

Zöld Holló-díj (az Országos Diákzsűri nagyjátékfilmes fődíja):
Dyga Zsombor: Utolér

Petróczy Sándor-díj (a Mozisok Országos Szövetsége által alapított elismerés, 2010 legnézettebb filmje):
Üvegtigris 3


Filmplakát díj:
Kolorádó Kid (tervezte: Zash és Dömsödi Zsolt)
Nyakkendő díj – SZFE:
Balázs Gábor

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.