Orbán Viktor: A magyar gazdaság javításához feltétlenül szükséges az adófüggetlenség

Orbán Viktor, az EU soros elnökségét adó Magyarország miniszterelnöke szerdán Brüsszelben megbeszélést folytatott a gazdasági kormányzás erősítését szolgáló hatos jogszabálycsomag európai parlamenti (EP-) jelentéstevőivel és a frakciók politikai koordinátoraival – közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője.

A találkozón Orbán Viktor arra kérte a parlamenti képviselőket, hogy tartsák az elnökség által vállalt menetrendet, így áprilisban kerüljön sor a szavazásra a parlamenti bizottságban, majd júniusban az EP plenáris ülésén.

A frakciók képviselői – tette hozzá Szijjártó – köszönetet mondtak Orbán Viktornak az együttműködésért, és gratuláltak a jogszabályok elfogadása érdekében elért előrehaladáshoz.

Orbán Viktor ezután Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével egyeztetett a magyar elnökségi ciklusban még megoldásra váró feladatokról. Este José Manuel Barrosóval, az EU legfőbb végrehajtó testületének számító Európai Bizottság elnökével is találkozik a magyar miniszterelnök.

Orbán első szerdai brüsszeli programpontja az Európai Gazdasági Kerekasztal vezetőivel való találkozó volt. E csoportosulás a 45 legmeghatározóbb európai ipari és technológiai vállalat vezérigazgatóit és elnökeit tömöríti. Szijjártó közlése szerint a találkozón a miniszterelnök és a vállalatvezetők is az európai versenyképesség javításának fontosságát hangsúlyozták.

Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar gazdaság versenyképességének javításához feltétlenül szükséges az adófüggetlenség megtartása, hiszen a magyarországi adók csökkentése, az arányos adórendszer bevezetése és az adórendszer egyszerűsítése a stabil kormányzati politikai háttérrel együtt komoly versenyelőnyt jelent Magyarország számára.

A találkozó részvevői egyetértettek a műszaki képzés fejlesztésének fontosságában, a miniszterelnök pedig tájékoztatta tárgyalópartnereit arról, hogy Magyarországon éppen a reál- és műszaki tudományos képzések erősítése jegyében kezdődik meg a felsőoktatási rendszer átalakítása.

A találkozón részt vevő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány a munkahelyteremtés érdekében kiemelten támogatja a termelést, a termelő beruházásokat és ágazatokat, a költségvetési hiányt pedig az EU-hoz való csatlakozásunk óta először három százalék alatt tartja az idei esztendőben.

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben részt vesz az úgynevezett háromoldalú társadalmi csúcstalálkozón, amelyen az uniós intézmények, valamint a legnagyobb európai munkaadói, illetve munkavállalói szövetségek vezetői folytatnak egyeztetést. A találkozót a déli órákban sajtótájékoztató zárja. Csütörtök késő délután kezdődik Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek péntek délutánig tartó tanácskozása.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.