Folytatódott a Budaörsi Mentőállomás ingyenes előadássorozata

(Budaörs, 2014. november 14. – Budaörsi Infó) Második állomásához érkezett a Budaörsi Mentőállomás előadássorozata. 2014. november 11-én, a téma a felnőtt újraélesztés volt. A következő előadás 2014. december 9-én lesz. A témája a gyermekellátás, gyermekbetegségek és a gyermekek újraélesztése lesz.

 

Az előadás a korábbiakhoz híven az Illyés Gyula Gimnáziumban volt, délután 17 órai kezdettel. Amikor megérkeztek az érdeklődők, az ambu “Jancsi” babák már a földön fekve várták, hogy valaki újraélessze őket. A kétórás oktatás után a jelenlévők megtanulhatták a felnőtt újraélesztés legfőbb lépéseit.

 

elsosegely_eloadas5

 

Az első tanfolyamon körülbelül 30-an vettek részt, a második alkalomra már kicsit megcsappant a létszám: 17-en jöttek el. Aki viszont részt vett az oktatáson a megtudhatta, hogy egy újraélesztésnél a következő sorrendben kell ellátni a beteget:

– Először óvatosan meg kell közelítenünk. Körül kell néznünk, hogy nincs e a közelében olyan tárgy, ami veszélyeztetheti a mi testi épségünket.

– Meg kell vizsgálnunk, hogy hogy reagál e a beteg. Meg kell kicsit rázni, és kérdezni, hogy jól van-e.

– Ezt követően hangosan segítséget kell kérni, ha a közvetlen közelünkben nem látunk senkit. Egy bevásárlóközpontban az a legjobb, ha a biztonsági őröktől tudunk segítséget kérni.

– Ezt követően a beteg fejének hátrahajtásával szabad légutat kell biztosítanunk.

 

elsosegely_eloadas3

 

– Ellenőriznünk kell, hogy lélegzik-e. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy közelhajolunk a beteg fejéhez, nézzük a mellkasát, hallgatjuk és érezzük a levegő áramlását. Ezt nevezzük hármas érzékelésnek.

– Ezt követően kell hívni a 104-et vagy a 112-t. A Budaörsi Mentőállomás munkatársai jelenleg a 104-es telefonszám hívását javasolják, mert ott biztosan egészségügyi végzettségű munkatárs veszi fel a telefont, aki ha elakadunk az újraélesztés folyamatában, akkor tud számunkra telefonon keresztül segítséget nyújtani. Telefonon meg kell adni a baleset pontos helyszínét, körülményeit és a beteg állapotát.

– Miután letettük a telefont elkezdhetjük az újraélesztést. 30 mellkasi kompressziót kell végeznünk, ezt követően pedig két befújást a beteg szájába.

 

elsosegely_eloadas

 

Nagy Gábor, a Budaörsi Mentőállomás megbízott vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a következő ingyenes előadás 2014. december 9-én lesz, szintén az lllyés Gimnáziumban 17 órai kezdettel. Minden érdeklődőt szeretettel várnak. A decemberi téma a gyermekellátás, gyermekbetegségek és a gyermekek újraélesztése lesz.

 

elsosegely_eloadas4

Nagy Gábor

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.