Bolhapiac-politika Budaörsön – Interjú Szanka Lászlóval

(Budaörs – 2013. április 11., Budaörsi Infó) A Budaörsi Lakótelepért Egyesület (BLE) – Szanka László elnök irányításával – lakossági kezdeményezésre március 30-án, Húsvét szombaton szervezte meg az első Lakótelepi Bolhapiacot. 2013. április 6-án szombaton 8-12 óra között került megrendezésre a 2009 óta rendszeresen jelentkező budaörsi Bolhapiac, melyet a Városi Ifjúsági Klub épületében tartottak meg. Bartha Károlyné szervező lapunknak beszámolt a budaörsi Bolhapiac kapcsán felmerülő nehézségekről, és azt is elmondta, hogy nagyon szeretné, “hogyha együtt lehetne megszervezni a budaörsi bolhapiacokat.”

 

 

Bartha Károlynéval, a budaörsi Bolhapiac szervezőjével korábban készített interjúnk és a Lakótelepi Bolhapiac megrendezése kapcsán szólalt meg Szanka László, a Budaörsi Lakótelepért Egyesület elnöke, aki már rögtön a szerkesztőségünknek adott interjúja elején elmondta, hogy egy politikailag semleges rendezvényről van szó, ahol “egy pártlogó sincs kint”; a Lakótelepi Bolhapiacra Szanka László csak a két lakótelepi képviselőt hívta meg. 

Szerkesztőségünk kérdésére Szanka László elmondta, hogy az egyesületének bevételi forrása “az egyesület tagjai, akik már több mint húszan vannak. Tizenkét fővel alakultunk meg, és azóta csatlakoztak hozzánk szép számban újabb tagok. Aki tud, az anyagi segítséget is nyújt az egyesületnek a segítői munkákon kívül. Van egy-két kisvállalkozó, aki igazából egyetért a céljainkkal, ismer minket és segít az ilyen nagyobb költségeknek az átvállalásával vagy részleges átvállalásával. Úgyhogy hál’ Istennek egyelőre tudunk így működni.”

Honnan jött az ötlet, a bolhapiac ötlete? “A bolhapiac ötlete az úgy jött, hogy engem megkeresett két lakó a lakótelepről, akik a többi bolhapiacra is szoktak járni vásárolni, és ők javasolták azt, hogy csináljunk a lakótelepen helyileg egy bolhapiacot azért, hogy egyrészt az árusoknak is jobb, hiszen így eggyel több hétvége van, amikor árulni tudnak menni. Sajnos ma azoknak az embereknek, akik ide kijönnek árulni, azoknak a zöme nem kedvtelésből jön ki, hanem mert rászorulnak arra a pár ezer forintos keresetkiegészítésre. Másodsorban pedig ők mint lakótelepiek azt vették észre, hogy az árusok között sem volt jellemző, hogy nagy létszámban mentek volna árulni a többi bolhapiacra, pedig a lakosság egyharmada lakik a lakótelepen, másrészt pedig azt a választ kapták, hogy ez olyan messze van.”

“Én tartottam egyébként az első alkalomtól, azért is mert első alkalom, nem csináltunk még ilyet. Azért is, mert nagyszombat van, holnap Húsvét van, mindenki mos, főz, takarít, kalácsot süt, tojást főz…és ezek miatt tartottam egy kicsit. De azt lehet látni, hogy pozitív eredménye van: elég sok az érdeklődő. Körülbelül 15 árust tudtunk beengedni, de több mint negyvenen jelentkeztek. Az összes jelentkezőknek mintegy kétharmada volt lakótelepi.”

“Először az volt a legfontosabb, hogy helyet találjunk a rendezvénynek, a Közösségi ház itt van a lakótelepen, egyetlen egy hátránya van, hogy a nagyterme is kicsi, és nem tudjuk korlátlan számban fogadni az árusokat. Egyébként pedig más szempontból jó a hely. A házzal le van egyeztetve, hogy minden hónap utolsó szombatján 9-13-ig miénk a terem, a bérleti díj óránként 4500 forint, ebből kaptunk kedvezményt a Jókai vezetésétől, mivel rendszeresen tervezzük ezt megszervezni.”

Szanka László válaszában arra is kitért, hogy mennyire elégedett a budaörsi sajtóval, amiért azok rendkívül pozitívan álltak a rendezvényhez, mind a beharangozás, mind pedig a rendezvényről készülő anyagok tekintetében. “A szervezésnek van egy része, ami például szórólap nyomtatása, tervezése és kiszórása, ebben is a lakosok segítenek nekünk. Eddig tagjaink közül ajánlották fel a segítséget szórólap-szórásra, de például ma jött ide, hogy ő itt lakik a lakótelepen és ő nagyon szívesen segít nekünk ebben a szervezési folyamatban, mert nyilván az ő érdekük is, hogy minél többen jöjjenek vásárolni.”

Szanka Lászlótól azt is megtudhattuk, hogy a rendezvényen az alkalmi árusokká váló emberektől nem szednek asztalpénzt, hiszen az az egyesület “költségein jelentős mértékben nem csökkent, viszont nekik hatalmas segítség, hogy ezt nem kell kifizetniük.”

A Bartha Károlynéval történt beszélgetéssel kapcsolatban Szanka László elmondta, hogy “én azelőtt kerestem fel őt, mielőtt mi ezt az egészet még meghirdettük volna. Egyedül a teremmel kapcsolatban történt egyeztetés azt megelőzően, hogy én felhívtam Őt. Nyilván azért hívtam fel, mert a város egészében ő megszervezi az MSZP nőtagozata nevében ugye a bolhapiacot minden hónapban, és hogy ne legyen keresztbeszervezés és ne legyen félreértés, ne legyen egymásra mutogatás és ne legyen semmilyen negatív szájíz egymás felé. Felkerestem és tájékoztattam arról, hogy felénk ilyen lakossági megkeresés érkezett, és mi ennek eleget fogunk tenni és meg fogjuk szervezni. Számítunk rá, a segítségére, az együttműködésre, hogyha van bármilyen ötlete, hogy hogyan tudjuk az övét is sikeresebbé tenni, a miénket is sikeressé tenni együtt, akkor azt tegyük meg. Mi létrehoztunk a Facebookon egy csoportot Budaörsi bolhapiacok néven, ezzel nekünk az a célunk, hogy a marketingre is energiát fordítsunk. Ez egy olyan fórum lehetne, ami nyilván nem a teljes egészét teszi ki a reklámnak, de ma már egy jelentős részét kiteszi a Facebook… és ott célzottan azokhoz jut el, akiket érdekelnek a bolhapiacok. Egyébként miután az oldalt létrehoztuk, mivel az övék volt az azt követő bolhapiac, az ő rendezvényüket az első bejegyzések között tettük ki, és folyamatosan megosztottuk az övékét is és a miénket is.”

Szanka László elmondta, hogy Bartha Károlynéval történő személyes találkozásuk alkalmával a szervezőnő neki is elmondta, hogy “az a vágya évek óta, hogy ugyanúgy, ahogyan az az osztrákoknál van, itt is minden hónap első szombatján legyen egy nagy bolhapiac, amit a sok kicsiből összerakunk. Én nem zárkóztam el ez elől, nyilván nem csak rajtunk múlik, hanem rajtuk is múlik és az összes olyan szervezőn, aki bolhapiacot csinál. Egyelőre ugye nincs előrelépés a dologban.”

A közös rendezvény ötletével kapcsolatban Szanka László elmondta, hogy “nem zárkózunk el előle, nyilván – ezt Bartha Károlyné is elmondta –, hogy abban az esetben ők a pártlogót leszednék. Mi nem szeretnénk egyetlen pártnak sem tevőlegesen, sem hallgatólagosan a szekértolói lenni. Az egyesület nem ezért jött létre és nem is szeretném, hogy ilyen szerepekbe kerüljön. Ezért, ha a pártlogó alatt akarják továbbra is megszervezni, akkor nem fogunk tudni együttműködni. Viszont ha nem, akkor nagyon szívesen. Igazából azt nem tudjuk még egyelőre elképzelni, hogy mivel ők a lakótelep elől elzárkóznak mondván, hogy ide nem jönnének ki az emberek…na most a mi bolhapiacunk pont azt bizonyítja, hogy ide is kijönnek, lehet, hogy az ő közönségük, akik hozzájuk szoktak járni nem jönnének el ide. Vannak itt olyan akadályok, amiket közös gondolkodással le lehetne küzdeni, hogy hogyan lehet a két célközönséget rávenni arra, hogy egy helyre menjenek el, ami nem a város közepe.”

“A mai napnak igen pozitív tapasztalata van, 15 árusnak tudtunk helyet adni, de több mint negyven jelentkező volt. A vásárlók száma is azt mutatja, hogy van érdeklődés. A terveink szerint április 27-én, szombaton lesz a következő rendezvényünk, és azt követően minden hónap utolsó szombatján 9-től 13 óráig.”

Kétségtelen, hogy egy bolhapiacok nem elsősorban az emberek meggazdagodását és a magyar gazdaság fellendítését célozzák meg. Nem, egészen másról szólnak: a közösséghez tartozás megéléséről, a meghatódottságról, az emlékekről, amiket felidézhet egy-egy rég elfeledett portéka. A kicsik számára pedig valamit hozhat a múltból, apáik és nagyapáik korából, aminek illata, története, élete van… Reméljük, ez Budaörsön is így lesz! Egy portéka megvásárlásával nemcsak egy tárgyat birtokolhatunk, hanem továbbviszünk, életben tartunk egy történetet, egy olyan tárgy történetét, amire “száz év rálépett, ismeri az életet”…

2013. április 6-án szombaton 8-12 óra között került megrendezésre a budaörsi Bolhapiac a Városi Ifjúsági Klub épületében. A következő Lakótelepi Bolhapiacot előreláthatóan április 27-én rendezik majd a lakótelepi Közösségi Házban 9-től 13 óráig.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

1 Komment

  1. […] ahol Szanka Lászlóval, a Budaörsi Lakótelepért Egyesület elnökével is beszélgettünk. A Szanka Lászlóval készített teljes interjúnkat online oldalunkon találják meg az olvasóink…. Az áprilisi nyomtatott verzióban olvashatnak a színházi világnap alkalmából megrendezett […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.