Hagyomány, német, unikum – Jakob Bleyer Heimatmuseum

(Budaörs, 2017. július 9. – Budaörsi Infó) Amikor korábban, egy továbbképzésen néhány másodpercet kaptam csak arra, hogy három szóval jellemezzem múzeumunkat, 3 dolog jutott eszembe: hagyomány, német, unikum.  Később, a hazafelé vezető úton sokat gondolkodtam ezen és arra jöttem rá, jó ez a 3-as egység! Ezek a legfontosabbak számunkra.

 

 

Az elmúlt hetek, hónapok, a felújítás alatt felfedezett értékek, különlegességek valóban Budaörs német nemzetiségi hagyományairól szólnak és a maguk nemében unikumok. Ide tartozik a májusi megható felfedezésünk, a tájházon a két utcai ablak közötti, eredeti falfülke, amiről fotók is készültek.

 

heimat3

 

Az unikumok, különlegességek közé tartozik továbbá a nemrég felfedezett „színes meglepetésünk”: júniusban a Jakob Bleyer Heimatmuseum épületének utcafronti, fedett tornác határolta részén az újabb keletű falfestések teljes mértékű eltávolítása és lecsiszolása után szakemberek részvételével falkutatást végeztünk, amely színes meglepetéssel szolgált: láthatóvá vált az épület első, gyönyörű eredeti színezése, ami az ablakok aljának vonaláig sötét barnás-vöröses; az ablakok és egyéb nyílászárók körül fehér kiemelkedő vakolatkeret; a többi felületen pedig terrakottára emlékeztető színű volt.

 

heimamuseum

 

A feltárt eredeti nemes színezés az eddigi fehér színhez képest különlegesebb és érdekesebb és arra utal, hogy a Heimatmuseum épülete „születésekor” nem egy szokványos budaörsi sváb ház volt. A Heimatmuseumban történt falkutatással járó színes meglepetés után azonban dönteni kellett: a műemlék épület, a Heimatmuseum ritka, de eredeti színét, a terrakottát, vagy a budaörsi németekre inkább jellemző fehérre meszelt falakat válasszuk.

 

heimat2

 

A magyarországi németek parlamenti szószólója, valamint múzeumunk fenntartója, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata is az utóbbi, a klasszikus fehér szín mellett döntött, melyet a műemlékvédelem is elfogadott. Múzeumvezetőként azonban szeretném Önöknek, kedves Budaörsiek, fotónkon megmutatni múzeumunk „születési fotóját”, a falkutatás alatt feltárt, terrakotta színű nemes színezetét.

A korábban felfedezett, utcafronton található gyönyörű falfülke után ez az eredeti szín feltárása is arra sarkall minket, hogy tovább kutassuk a Heimatmuseum épületének történetét és tiszteljük a régi falak és az őket megmunkáló őseink életét és ízlését, ami egyben hagyomány, német és unikum!

 

(Dr. Gajdos-Frank Katalin PhD igazgató – Jakob Bleyer Heimatmuseum)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.