Temetés: készülj fel előre!

(Budaörs, 2024. március 2. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címszó alatt.

 

 

Az embereket igazán három eseménnyel lehet nagyon megkopasztani, amikor nem tudnak vagy nem akarnak a költségekkel foglalkozni: születés, házasság, temetés. Egy menyasszonyi csokor is dupla annyiba kerül, mint egy ugyanolyan másik, ami nem esküvőre készült, de ez sehol nincs a temetési költségekhez képest.

Kezdődik ott a dolog, hogy ha otthon hal meg valaki, kijön az ügyeletes orvos és kihívja azt a halottszállítót, aki a legtöbbet fizeti neki. (Nem tudok másra gondolni, mert fel sem merült a kérdés, hogy a sok elérhető szolgáltató közül kinek szóljon, megkérdezés nélkül hívta az egyiket.)

Ha már a keze között van a halott, igyekszik a szolgáltató minél hamarabb előleget kicsikarni az özvegyből, mert akkor biztos az üzlet. „Rossz” kofa módjára mindent rá akarnak beszélni az özvegyre, akinek tegnap, tegnapelőtt halt meg a rokona.

Elképesztő árak vannak, de lehet, hogy a pofátlan árak jobb kifejezés lenne.

Halottszállítás a 3,5 kilométerre lévő hűtőházba, onnan a hamvasztóba, majd vissza 158 ezer forint. Ennyi pénzért Rómába oda-vissza el tudnám szállíttatni a halottat. Lehet, hogy kétszer is.

Temetőn belüli szállítás 20 ezer forint az a 300 méter. De kétszer, mert egyszer az urna, egyszer a virágok, és hát az a másfél literes urna sehogy nem fér fel a virágok mellé. Összesen 1200 méter 40 ezer forint.

Hamvak áttöltése urnába 44 ezer forint.

Miért, megszámolják kétszer, hogy hány szem hamuból áll? Vagy mi indokolja, hogy ezért a mozdulatért 44 ezer forintot számláznak?

Urnakiadás 25 ezer forint. Ez pontosan mit jelent? Akkor ne adják ki. Ha meg ki kell adni (bármit is jelentsen), akkor miért kerül pluszba 25 ezer forintba?

Urnaleeresztő madzag másfél méter, anyagköltség 300 forint, eladási ár 11 ezer. Fekete terítő, fél négyzetméter ugyanennyi.

Urna visszahantolása (három lapát föld konkrétan) 30 ezer forint.

Hamvak szétszórása, ha nem kérsz temetést, 60 ezer forint. Talán egy perc munka?

Műanyag biszbasz az urnának 40 ezer forint.

S hol van még a hamvasztás, a sírhely költsége, a ravatalozás, a gyászbeszéd, virágok meg az összes többi.

Egy faék egyszerűségű, hamvasztásos temetés minden frinc-franc nélkül 800 ezer forint a fenti tételek miatt. Izgatottan várom, fogunk-e a végén mindenről számlát kapni….

(Külön érdekes, hogy ezért a pénzért tíz évig biztosítják az urna helyét, ha nem fizetsz megint, mennek a hamvak a kukába.)

Ha akarsz szörnyülködni, hogy milyen nevetséges tételek vannak, milyen borzasztó áron, keress rá Google-lel, hanyatt fogsz esni, mikért kérnek pénzt és mennyit!

Mondtam anyósomnak, hogy előre járja körbe a dolgokat, mert akkor, amikor megtörténik, nem lesz rá ereje. Nem akart vele foglalkozni. Egyébként még ennél is van drágább szolgáltató Budaörsön, szóval járhattunk volna rosszabbul is. De megúszhattuk volna jóval olcsóbban is, ha előre felkészülünk, akár úgy is, hogy nem Budaörsön lesz a temetés.

Egyik ismerős Budapesten kiment a temetőbe, kiderült, hogy ott mindent sokkal olcsóbban megcsinálnak, mint ezek a szolgáltatók. Sajnos Budaörsön nincs erre lehetőség, de a nagy budapesti temetőkben érdemes árat kérni onnan is. Az se lep meg senkit, hogy a hamvasztás feleannyiba kerül, ha te rendeled meg a krematóriumtól közvetlenül és nem a vállalkozón keresztül, ő csak annyit csinál a dupla árért, hogy aranyáron még hozzáadja a szállítási költséget is.

Lehetőleg előre tájékozódj, az sem baj, ha a papa vagy a mama még utána él sok évet, de legalább képben vagy, hogy kiket kerülj el és hol spórolj. Mert amikor már oda kerül a sor, nem lesz sok választásod és jó eséllyel kedved sem piacot kutatni.

Mondtam is az asszonynak, hogy nekem nehogy szervezzenek ilyen temetést, mert még halálom után is rosszul fogom érezni magam, hogy így lehúztak. Aki tisztelni akar, tiszteljen, amíg élek, aki szeretni akar, szeressen, amíg élek, aki le akar köpni, tegye meg, amíg élek (ha meri… ), de nekem ne költsenek a temetésre a legszükségesebbeken kívül semmit. Ne halálom után méltassanak, milyen nagyszerű ember voltam, ha tényleg az voltam, elmondhatják most is, ha meg nem, halálom után is kár ilyet hazudni.

Te mennyiből úsztad meg a temetést, hogyan sikerült spórolni, mit csinálnál másképp, mi volt felesleges és mit bántál meg, hogy nem kértél?

Ha van olyan tapasztalatod, trükköd, ami másoknak segíthet, ha másnapra ellopták a 30 ezer forintos koszorút vagy bármi történt, ami tanulságos, vagy hasznos, oszd meg a hozzászólásokban.

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.