A Mentőszolgálat szerint jól működik az új ügyeleti rendszer Pest vármegyében

(Budaörs, 2024. március 2. – Budaörsi Infó / mti) Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy jól működik az új ügyeleti rendszer Pest vármegyében is – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). A közösségi oldalak bejegyzései szerint viszont ez nem feltétlenül ennyire egyértelmű. Február első napjától kezdődően a kormánydöntés megszüntette Budaörsön is a helyben működő, magas színvonalú 24 órás orvosi ügyeleti rendszert. Az új szerint a budaörsieknek sürgős esetben Budakeszire vagy Érdre kellene menniük ügyeletre. Ezért a budaörsi lakcímkártyával rendelkezők számára az önkormányzat alternatív megoldást hozott létre.

 

 

Közleményében az OMSZ azt írta, a vármegye 21 ügyeleti telephelyén február elseje óta 7406 beteget láttak el a szakemberek, ebből 2738 gyermek, illetve 18 év alatti fiatal volt.

Ötszáztizenöt beteg esetében elegendőnek bizonyult a telefonos orvosi tanácsadás, 5928 beteget valamelyik ügyeleten, 963-at pedig a saját otthonában vizsgáltak meg és láttak el az orvosok, mentőtisztek és APN (advanced practice nurse) szakemberek.

Közölték, a jellemzően enyhébb egészségi problémákra az esetek 87,5 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, 928 beteget kellett további ellátásra valamelyik szakintézménybe irányítani. Az átlagos betegforgalom a hétvégéken is 2 beteg/óra/telephely alatt maradt és a 7406 esetből mindössze 45 beteg tünetei minősültek súlyosnak.

Az adatok szerint az 1830-as központi ügyeleti telefonszám hívásfogadó rendszerében az átlagos várakozási idő Pest vármegyében 49 másodperc, a segítő telefonbeszélgetések átlagos időtartama 3 perc 25 másodperc volt.

Azt írták: a működési és betegforgalmi adatokat a jövőben is folyamatosan elemezni fogják annak érdekében, hogy a hívásfogadó kapacitás és az ügyeleti ellátó helyek erőforrásai mindenkor megfeleljenek a betegek szükségleteinek.

 

Alternatíva budaörsieknek

Budaörsön, az alternatív – ismét az önkormányzat által finanszírozott – új ellátási rendszer része egy 0-24 órában elérhető online- és telefonos orvosi tanácsadás, napközbeni azonnali szakorvosi ellátás, illetve egy házhoz menő mentőkocsi szolgálat.

Erről részletesebben olvashatnak korábbi cikkünkben ide kattintva!

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.